Startpagina Melkvee

Melkvee

Melkvee

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Houden jouw koeien het koel?

Runderen ondervinden veel vaker hittestress dan we op het eerste zicht zouden denken. De eerste tropische dagen van dit jaar werden alweer genoteerd, maar ook bij veel mildere temperaturen kan hittestress reeds de kop opsteken. In dit eerste deel belichten we de gevolgen van hittestress.

88% van de Belgen consumeert te weinig zuivelproducten

De Hoge Gezondheidsraad bevestigt de belangrijke plaats van zuivel in de nieuwe voedingsaanbevelingen. In dit advies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 250-500 g per dag van melk en melkproducten aanbevolen. 88% van de volwassen Belgen voldoet hier echter niet aan.

Solide omzet, maar rendabiliteit staat onder druk voor de zuivelsector

Zuivelproducten blijven duidelijk hun plaats behouden in onze koelkasten. Afgelopen jaar consumeerde maar liefst 72% van de Belgen dagelijks zuivel. Ook wereldwijd blijft de vraag stijgen. Toch bevindt de sector zich op een kantelpunt. De nettomarge van de zuivelindustrie blijft immers laag, waardoor de sector economisch onder druk staat. Bovendien wegen ook tal van Belgische en internationale onzekerheden op de toekomst.

Meest gelezen

Warme weer doet Europese boterprijs stijgen

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons opnieuw de financiële situatie in de wereld en de evoluties op de internationale zuivelmarkten. De onstabiele toestand in het Midden-Oosten wordt van nabij gevolgd door de internationale zuivelmarkten.

Fusie van Arla en DMK goedgekeurd door coöperanten

De Duitse DMK Group en de zuivelcoöperatie Arla Foods, waarbij ook enkele honderden Belgische boeren zijn aangesloten, hebben een eerste stap gezet om het grootste coöperatieve zuivelbedrijf van Europa te worden.

Samenwerking is de uitdaging voor rundergenetica

Drinken we binnen 75 jaar nog melk en eten we nog vlees? Tjebbe Huybrechts, global director Information Solutions bij de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV), is er vrij gerust in dat de rundveesector er tegen dan nog heel vertrouwd zal uitzien. “We kunnen in de marge aan heel wat knoppen draaien, maar om melk te produceren, zal er ook dan een koe drachtig moeten worden”, zegt hij.

Zien we binnenkort meer productief kruidenrijk grasland op Vlaamse bodem?

Hooibeekhoeve, Inagro en UGent/HoGent onderzoeken momenteel op 3 locaties of het telen van productief kruidenrijk grasland – een meerjarige mengteelt van verschillende soorten grassen, vlinderbloemigen en kruiden – op Vlaamse velden een goed idee is. De onderzoekers zien alvast veel voordelen van de teelt. Nu zoekt Hooibeekhoeve landbouwers die op hun percelen ook aan de slag willen met graskruidenmengsels.