Startpagina Paarden

Bloeiende menvereniging voor alle paardenrassen

De menvereniging Houtlandmenners werd in 1992 opgericht door Dirk Vereenooghe, Noë Stefaan en Julien Verhaeghe. Dirk nam tot begin 2017 de taak van voorzitter waar. Frederik Merlevede werd aangeduid als opvolger.

Leestijd : 3 min

De Houtlandmenners danken hun naam aan de regio Houtland: een regio gezegend met mooie landschappen en gekenmerkt door prachtige dreven, vele kasteelparken, veldkapellen en historische wegwijzers en grenspalen.

De regio Houtland is het meest bosrijke gebied in de provincie West-Vlaanderen en staat garant voor vele uren menplezier. De regio Houtland behelst onder andere: Torhout, Wingene, Ruiselede, Beernem, Oostkamp, Sijsele, Ichtegem, Jabbeke, Zedelgem en Brugge.

De vereniging telt ongeveer 250 leden, van wie er een 130-tal effectief mennen en er zijn een paar ruiters. Wie zelf geen paard heeft, kan ook altijd meerijden. Kortom: wie gek is op paarden, van rust houdt en kan genieten van mooie landschappen, die vindt bij de Houtlandmenners gegarandeerd zijn draai. Leeftijd speelt ook geen rol: de vereniging heeft leden van 15 tot 75 jaar.

Alle paardenrassen welkom

Frederik: “Bij onze vereniging zijn alle paardenrassen welkom, van kleine Shetlanders tot grote Shires. Onze recreatieve sportvereniging staat open voor iedereen. Jaarlijks worden er een 5-tal ritten georganiseerd, waarbij we in groep over de landelijke wegen van onze streek rijden. Onze daguitstappen verlopen meestal volgens een vast patroon. Rond 10 uur start de rit en na anderhalf uur stappen houden we halt om de paarden of pony’s wat te laten rusten. Op dit moment wordt ook een aperitief voor de menners uitgeschonken. Na de 2 uur durende pauze (wat eten, drinken) zetten we onze rit voort en rond 17 uur bereiken we onze eindbestemming. Op een dag wordt er een 35 à 40 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 12 km per uur. Het lidgeld bedraagt 15 euro per gezin. Wij zijn ook een erkende sportvereniging, waardoor het lidgeld terugbetaald wordt door de mutualiteit.”

De laatste jaren is de club sterk gegroeid, met ook veel jonge geëngageerde menners en ruiters. Tijdens de coronaperiode was het moeilijk om iets te organiseren, maar in die jaren zijn we erin geslaagd om toch minstens 1 rit per jaar te organiseren en om zodoende heel wat volk te verzamelen. Vanaf nu kunnen we onze normale rittenkalender weer volgen.”

Bestuur

Het bestuur bestaat uit 5 actieve leden. De voorzitter is sedert 2017 Frederik Merlevede uit Lichtervelde, secretaris Mieke Deceuninck uit Egem en penningmeester Rosa Gevaert uit Zwevezele, webmaster is Ann Vandekinderen, echtgenote van Frederik. Onlangs mocht men Peter Bruneel uit Veldegem opnemen in het bestuur. Hij zorgt voor de inbreng van nieuwe creatieve ideeën.

Vijf ritten

Dit jaar worden er – zoals vóór corona – 5 ritten georganiseerd. De eerste rit vond plaats op de eerste zondag van mei, de 2de rit is een avondrit en gaat door de tweede zaterdag van juni. Verder volgen nog een rit in augustus en een in september. De laatste rit is een Halloweenrit op de laatste zondag van oktober, waarbij iedereen aangemoedigd wordt om zijn/haar meest griezelige outfit van stal te halen.

“Naar de toekomst toe willen we de vereniging verder laten evolueren op dit elan. De bedoeling is om de mensen een mooie dag te bezorgen en om alles vlot en veilig te laten verlopen”, aldus voorzitter Frederik.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken