Landbouwcoöperatie start met productie van isolatiepanelen

PermaFungi start nu ook de productie van isolatiepanelen.
PermaFungi start nu ook de productie van isolatiepanelen. - Beeld: PermaFungi

PermaFungi startte in 2013 maar is sinds 2015 gevestigd in de kelders van Tour & Taxis. Het beschikt er over een productiesite van 1.200 m2. De biologische en lokale paddenstoelen worden gekweekt op gerecycleerd koffiegruis. Jaarlijks worden zo'n 12 ton oesterzwammen gekweekt, die geoogst worden voor verkoop of om te verwerken tot biomaterialen.

Myco-materialen

De meest recente doelstelling van PermaFungi is het ontwikkelen en automatiseren van de productie van myco-materialen voor verpakking en isolatie, 2 soorten producten die vandaag nog steeds grote hoeveelheden plastic nodig hebben voor hun ontwerp. Myco-materialen zijn geproduceerd uit een afvalstroom en breken ook vanzelf weer af.

“Myco-materialen hebben de aandacht getrokken van onderzoekers en volgens de eerste uitgevoerde studies zijn ze efficiënter op akoestisch niveau dan het gemiddelde materiaal, en ook al zijn ze nog niet volledig perfect op vlak van onontvlambaarheid - er wordt aan gewerkt - maar scoren veel beter op vlak van rooktoxiciteit. Ons materiaal is nog steeds duurder dan de andere, maar ons doel is om onze prijs met 20  % per jaar te laten afnemen totdat het het niveau van de kosten van plastic heeft bereikt”, aldus Julien Jacquet, zaakvoerder van PermaFungi.

Ambities

De Brusselse landbouwcoöperatie, pionier op het gebied van myco-materialen, hoopt de komende decennia Europees marktleider te worden. PermaFungi wil tegen eind 2025 12 ton myco-materialen per maand produceren door 15 ton afval te recycleren. Om zichzelf de middelen te geven om dit doel te bereiken, organiseert de coöperatie voor het einde van het jaar een inzamelingsactie en wil ze binnen de 3 jaar meer dan 20 mensen aannemen.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent