Startpagina Actueel

Demir dient klacht in na dreigement op boerenprotest

Minister Demir gaat een klacht indienen na bedreigingen bij een boerenprotest in Merksplas. Bij dat protest was er een pop aan een galg gehangen met daarbij het opschrift ‘Demir aan de strop’. Het tractorenprotest werd niet georganiseerd door ABS, noch Boerenbond, noch de stuurgroep Vennengebied. De gespreksavond werd wel georganiseerd door ABS.

Leestijd : 2 min

Volgens het kabinet wil de minister het debat met de boeren ‘met open vizier’ voeren, maar ‘iedere vorm van agressie is onaanvaardbaar’.

Minister Demir voert al weken her en der in Vlaanderen, in alle provincies, gesprekken met de landbouwers over de stikstofplannen van de Vlaamse regering. Ze doet dat samen met het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Maandag passeerde Demir in het Antwerpse Merksplas.

Tractorenprotest

Volgens het kabinet-Demir zaten er honderden mensen in de zaal, maar doken er ook protesterende boeren met tractoren op. Die tractoren blokkeerden wegen en ook de wagen van de Vlaamse minister werd ingesloten. De minister zelf is volgens het kabinet met een politiewagen moeten vertrekken. Op sommige tractoren stonden protestboodschappen aan het adres van de minister. Op één van die borden stond de boodschap ‘Demir aan de strop’ met daarbij een pop aan een galg. Volgens het kabinet-Demir wordt er een klacht ingediend.

De politie bekijkt de zaak. Vorige week kreeg de Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal aan haar woning af te rekenen met boeren die kwamen protesteren tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Minister Demir reageerde maandag nog op dat protest tegen haar Nederlandse collega. “Het is ieders recht ook om kritiek te spuien en boos te zijn. Maar er zijn grenzen aan hoe je zoiets tot uiting brengt”, klonk het.

Belga - TD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken