Startpagina Actueel

Al meer dan 4 miljard euro schade voor Oekraïense landbouw

De Oekraïense landbouwsector heeft door de Russische inval al voor 4, 3 miljard dollar (4,1 miljard euro) aan schade geleden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Grote gebieden zijn beschadigd of door mijnen vervuild, waardoor een oogst ter waarde van 1,43 miljard dollar niet kon worden binnengehaald.

Leestijd : 2 min

De kosten voor bodemonderzoek en het opruimen van mijnen worden geraamd op 436 miljoen dollar. Er werd ook al voor 926 miljoen dollar aan landbouwtechnologie vernietigd. In de door Rusland bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne is voor 225 miljoen dollar aan irrigatiesystemen beschadigd en de schade aan graansilo's wordt op 272 miljoen dollar geraamd. Rusland heeft daarenboven voor 613 miljoen dollar graan uit de bezette gebieden getransporteerd.

Ook schatten de onderzoekers dat de productieverliezen voor de veestapel oplopen tot 136 miljoen dollar. Het vee stierf niet alleen door beschietingen, maar ook door een gebrek aan voedsel of slechte verzorging. Volgens het rapport stierven 42.000 schapen en geiten, 92.000 runderen, 258.000 varkens en 5,7 miljoen stuks pluimvee.

Eerder deze week meldde Kiev ook al dat het een kwart van zijn landbouwgrond verloren is door de oorlog. Voor de oorlog had Oekraïne meer dan 30 miljoen hectare landbouwgrond volgens de internationale ngo World Data Center Ukraine. Ook is tussen 20 en 25 miljoen ton graan geblokkeerd in Oekraïne en dat cijfer kan oplopen tot 75 miljoen ton. De onmogelijkheid om het graan uit te voeren zal volgens de Verenigde Naties leiden tot een "orkaan van hongersnoden".

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30  % van de tarwe-export wereldwijd. De oorlog heeft geleid tot een sterke stijging van de graan- en olieprijzen, die hoger liggen dan de prijzen tijdens de Arabische lente van 2011 en de "voedselrellen" van 2008.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken