Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Europese Commissie stuurt experts naar België, Nederland, Duitsland en Frankrijk

De Europese Commissie gaat experts naar België, Nederland, Duitsland en Frankrijk sturen om de fipronilbesmetting in de eiersector te kunnen reconstrueren. Dat heeft Europees commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis dinsdag gezegd, op de vergadering van de ministers van Landbouw in Estland.

Leestijd : 2 min

Behalve Kroatië en Litouwen zijn alle 28 EU-lidstaten rechtstreeks of onrechtstreeks getroffen door de fipronilcrisis. Ook negentien niet-EU-landen importeerden eieren die afkomstig zijn van geblokkeerde bedrijven of voedingswaren waarin zulke eieren verwerkt zijn. Vooral België en Nederland, waar de besmetting lijkt te zijn ontstaan, sloten een tijdlang kwekerijen af: in totaal 258 in Nederland en 93 in ons land.

Voor het eerst sinds de crisis eind juli losbarstte, hebben de Europese ministers van Landbouw vergaderd. Hun informele bijeenkomst in de Estse hoofdstad Tallinn was al langer gepland, maar de fipronilbesmetting was dinsdag het belangrijkste agendapunt. Commissaris Andriukaitis gaf een overzicht van de initiatieven die de Commissie ter zake genomen heeft en nodigde de ministers uit voor een uitzonderlijke 'fiproniltop' in Brussel op 26 september.

Om tijdens die vergadering de juiste lessen uit de crisis te kunnen trekken, zal de Commissie experten sturen naar België, Nederland, Duitsland en Frankrijk - de meest getroffen landen - om de nodige gegevens te verzamelen. In Tallinn gaf Andriukaitis aan dat hij het Europese snelle waarschuwingssysteem wil verbeteren.

Belgisch minister Denis Ducarme steunt dat pleidooi. Hij pleitte nog voor de start van de vergadering voor een "versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling", ook ten behoeve van de consument. Ducarme hamerde erop dat de crisis door het Belgische systeem van zelfcontrole aan het licht is gekomen. "Het is dus dankzij ons systeem dat alle Europese landen het probleem hebben kunnen opsporen", zei hij.

Het was pas nadat België op 20 juli het waarschuwingssysteem geactiveerd had, dat de andere landen op de hoogte werden gesteld. Volgens België zou Nederland echter al langer van de aanwezigheid van fipronil in de eiersector geweten hebben. "Het snelle waarschuwingssysteem moet zijn naam verdienen", zei de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt dinsdag. Hij wil strengere regels voor de uitwisseling van informatie tussen de lidstaten.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken