Stikstofplannen geven boost aan Nederlandse BoerBurgerBeweging

De Nederlandse boerenorganisaties organiseren woensdag een manifestatie in Stroe.
De Nederlandse boerenorganisaties organiseren woensdag een manifestatie in Stroe. - Foto: Twitter

De Nederlandse veestapel moet volgens de plannen van de regering met een derde krimpen. Net als in Vlaanderen schiet de sector in het verweer, maar de toon is daar nog dreigender dan hier. Omdat eerdere boerenprotesten in Nederland al eens uit de hand liepen, roepen de organisatoren voor woensdag op om er vooral een vreedzame betoging van te maken. Er worden in Stroe duizenden landbouwers en sympathisanten verwacht.

BBB

De stikstofplannen van de Nederlandse regering geven een ongeziene boost aan de BoerBurgerBeweging (BBB) die er duizenden nieuwe leden bijkrijgt. Deze politieke partij van leider Caroline van der Plas haalt volgens een recente rondvraag van opiniepeiler Maurice de Hond 3 zetels meer dan de grote opponent D66.

Nederland staat 9 maanden voor landelijke verkiezingen. Als er in Nederland nu verkiezingen zouden worden gehouden, kan de BBB rekenen op liefst 14 zetels. Vandaag heeft enkel van der Plas 1 zetel in de Tweede Kamer. BBB wordt volgens de peiling de derde grootste partij van Nederland, na de VVD en PVV. De huidige grote partijen in het parlement, VVD en D66, verliezen allebei fors. De VVD verliest 12 zetels en D66 wordt gehalveerd tot 11 zetels. Aan de linkerkant van het politieke spectrum winnen GroenLinks en PvdA wel terrein, net als de Partij van de Dieren en Volt. Het CDA staat met 7 zetels in de peiling nog op een fors verlies van 8 ten opzichte van de huidige 15 zetels. De 4 Nederlandse regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan in de peilingen op een gezamenlijk verlies van liefst 31 zetels.

Weinig draagvlak

Er blijkt uit de peiling van de Hond vooral weinig draagvlak voor het stikstofbeleid onder de kiezers. Een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers vindt dat de doelen van het stikstofbeleid moeten worden aangepast en de stikstofplannen moeten worden afgezwakt. Een kleine meerderheid van 52% vindt dat de veestapel niet met 30% moet worden verlaagd, wat volgens de Nederlandse Stikstofminister Van der Wal het gevolg zal zijn van haar stikstofplannen.

64% van de Nederlandse kiezers vindt dat het stikstofbeleid een regeringscrisis waard is. Opvallend is dat 57% van de kiezers van D66 de stikstofplannen een kabinetscrisis en dus eventueel nieuwe verkiezingen waard vinden. In de huidige coalitie staat D66 voorlopig alleen in het volharden met de uitvoer van het Nederlandse stikstofplan. De leden van de VVD hebben voor aanpassing gestemd en het CDA en de ChristenUnie willen pas oordelen over het plan als ook alle andere stikstofplannen voor o.m. de industrie, luchthaven Schiphol en de woningbouw bekend zijn.

Filip Van der Linden

Meest recent

Meest recent