Startpagina Paarden

Ros Beiaard Dendermonde: Vlaamse paarden prominent aanwezig

Eindelijk kon de vermaarde 10-jaarlijkse Ros Beiaardommegang met de 4 heemskinderen doorgaan. Deze was voorzien voor 2020, maar werd wegens de coronapandemie met 2 jaren opgeschoven in de planning.

Leestijd : 2 min

Alle wagens worden voortgetrokken door zware paarden. Het Ros Beiaard-comité maakt een zorgvuldige selectie van de trekpaarden. Hun gestalte en haarkleur moet in harmonie zijn met de praalwagens. De menners, begeleiders en mestkeerders zijn passend gekleed.

150 paarden, groot en klein, namen deel aan deze stoet, waaronder 16 spannen. De ommegang vond zijn oorsprong in de middeleeuwen en is een ode aan het paard. Bijzonder aan deze editie was de deelname van Vlaamse paarden. Terug van lang weggeweest!

Praalwagens met Vlaamse paarden

Een groep van 6 Vlaamse paarden stapte mee op in een edel tafereel waarin ‘vrouwen aan de macht’ centraal stonden. De hertoginnen, Margaretha van York, Isabella van Portugal en Maria van Bourgondië, die in Dendermonde een belangrijke maatschappelijke rol hebben gespeeld, stonden op 2 gouden koetsen, gemend en begeleid door vrouwen.

Vervolgens trokken 4 Vlaamse paarden de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde met enkele authentieke kunststukken. Op de wagen werd een orgel bespeeld ter begeleiding van een zingend vrouwenkoor.

Het Ros Beiaard met de 4 heemskinderen met een gewicht van meer dan 800 kg wordt door de pijnders met een trage danspas door de straten gedragen. Het kan sierlijk groeten maar ook onstuimig steigeren.

85 000 toeschouwers waren present langs het parcours in de Dendermondse straten en nog vele duizenden waren aan hun tv-toestel gekluisterd. De regen liet zich bij aanvang van de ommegang voelen, maar de sfeer kon niet stuk. Na 12 jaar wachten werd het geduld van de Dendermondenaren rijkelijk beloond.

An Geerinck

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken