Ros Beiaard Dendermonde: Vlaamse paarden prominent aanwezig

Vier Vlaamse paarden voor de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde
Vier Vlaamse paarden voor de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde - Foto: AG

Alle wagens worden voortgetrokken door zware paarden. Het Ros Beiaard-comité maakt een zorgvuldige selectie van de trekpaarden. Hun gestalte en haarkleur moet in harmonie zijn met de praalwagens. De menners, begeleiders en mestkeerders zijn passend gekleed.

150 paarden, groot en klein, namen deel aan deze stoet, waaronder 16 spannen. De ommegang vond zijn oorsprong in de middeleeuwen en is een ode aan het paard. Bijzonder aan deze editie was de deelname van Vlaamse paarden. Terug van lang weggeweest!

Praalwagens met Vlaamse paarden

Een groep van 6 Vlaamse paarden stapte mee op in een edel tafereel waarin ‘vrouwen aan de macht’ centraal stonden. De hertoginnen, Margaretha van York, Isabella van Portugal en Maria van Bourgondië, die in Dendermonde een belangrijke maatschappelijke rol hebben gespeeld, stonden op 2 gouden koetsen, gemend en begeleid door vrouwen.

Vervolgens trokken 4 Vlaamse paarden de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde met enkele authentieke kunststukken. Op de wagen werd een orgel bespeeld ter begeleiding van een zingend vrouwenkoor.

Het Ros Beiaard met de 4 heemskinderen met een gewicht van meer dan 800 kg wordt door de pijnders met een trage danspas door de straten gedragen. Het kan sierlijk groeten maar ook onstuimig steigeren.

85 000 toeschouwers waren present langs het parcours in de Dendermondse straten en nog vele duizenden waren aan hun tv-toestel gekluisterd. De regen liet zich bij aanvang van de ommegang voelen, maar de sfeer kon niet stuk. Na 12 jaar wachten werd het geduld van de Dendermondenaren rijkelijk beloond.

An Geerinck

Meest recent

Meest recent