Startpagina Actueel

Nederlandse boeren laten zich zien in protest, en zorgden voor verkeershinder

Woensdagochtend 22 juni kwamen boeren uit heel Nederland vroeg uit bed om richting de gemeente Stroe te gaan, in het centrum van het land. Daar protesteerden ze tegen de stikstofplannen van de regering.

Leestijd : 2 min

Gelderland, en meer specifiek het dorp Stroe, was gisteren decor van een groots boerenprotest. Stroe ligt in de Gelderse vallei, waar veel aan landbouw wordt gedaan.

Zo’n 60.000 boeren waren aanwezig om te manifesteren tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Ook verschillende Belgische boeren waren aanwezig om de Nederlandse boeren te steunen. In België hangen de stikstofplannen immers ook dreigend boven de hoofden van de boeren. De Nederlandse regering wil de stikstofuitstoot tegen 2030 halveren, waardoor heel wat landbouwbedrijven moeten sluiten. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij de landbouwers.

De Nederlandse minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal (VVD) gaf wel aan die maatregel ondanks het protest niet te veranderen. Per provincie kunnen er volgens haar wel aparte regelingen voorzien worden.

In het algemeen verliep de betoging zonder al te veel opstootjes, buiten enkele gevaarlijke situaties in het verkeer gerekend.

Verkeershinder

Vooral in het zuiden van het land was het erg druk, volgens mobiliteitsorganisatie ANWB. Op heel veel plekken was het langzaam rijden doordat er tractoren op de weg rijden. Op de A2 naar Utrecht en op de A50 naar Arnhem was het langzaam rijden door het boerenprotest. Ook op de A16 van Breda naar Rotterdam was het druk, net als op de A27 van Breda naar Utrecht.

De organisatie van het protest had opgeroepen om niet over de rijkswegen te komen. Uit voorzorg voor verkeersdrukte heeft de politie de A12 bij knooppunt Prins Clausplein naar Den Haag afgesloten. Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer (bij Eindhoven) reden volgens Rijkswaterstaat ook een paar honderd tractoren. Vanuit de Achterhoek ook. Uit Vlagtwedde vertrok rond 5 uur een stoet van 90 tractoren vertrokken.

Marlies Vleugels - Belga

Lees ook in Actueel

Meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven

Veeteelt Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels blijft dalen. De afgelopen maanden zijn geen uitbraken meer vastgesteld. “Bepaalde maatregelen kunnen dan ook opnieuw worden opgeheven”, meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR).
Meer artikelen bekijken