Vorstenpaar opent kersenseizoen

Het kersenseizoen is dit jaar een paar weken vroeger van start gegaan door de zachte temperaturen in het voorjaar. Dit betekent dus een aantal extra weken om te genieten van deze delicatesse van eigen bodem.

Dit seizoen beslaat het areaal BelOrta-kersen in totaal 236 ha, waarvan iets meer dan een kwart onder bescherming wordt geteeld. Op die manier beïnvloeden de weersomstandigheden de kersenbomen een pak minder en zo kunnen de telers met meer zekerheid een kwalitatief hoogstaand product oogsten. De voornaamste variëteiten binnen BelOrta zijn Kordia en Regina.

Vorstenpaar lanceert seizoen

Op 22 juni startte het Belgisch vorstenpaar hun bezoek aan de provincie Limburg met een bezoek aan BelOrta in Borgloon. Daar kregen ze een rondleiding op de fruitsite van de groenten- en fruitcoöperatie, gelegen in het hart van de fruitstreek.

Nu de zomer officieel van start is gegaan, gaat ook de aanvoer van de Belgische bessen en aardbeien de hoogte in. Het bezoek van het Belgisch vorstenpaar was dus het ideale moment om het officiële startschot te geven van het hoogseizoen van de Belgische bessen.

Tijdens het bezoek kregen de koning en koningin onder meer uitleg over de aanvoer en kwaliteitscontrole van het fruit. Om de kwaliteit van de kersen te bewaren en de houdbaarheid te verlengen, gaan de kersen meteen na aankomst op BelOrta door een hydrokoeler. De kersen krijgen dan letterlijk een ijskoude douche en raken op deze wijze onmiddellijk ingekoeld tot in de pit, een proces hetwelk de houdbaarheid aanzienlijk bevordert. Er werd ook stilgestaan bij de hypermoderne sorteerinstallatie voor kersen. De camera’s van de installatie, gestuurd door geavanceerde herkenningssoftware, sorteren de kersen op kleur, maat en kwaliteit. Zowel interne als externe defecten worden uitgesorteerd, wat resulteert in een homogeen en kwalitatief product.

Tot slot werd er halt gehouden in de verkoopzaal, het kloppend hart van de coöperatie. Daar mocht het Belgisch vorstenpaar zelf aan de knoppen zitten om te ervaren hoe het voelt om fruit te kopen aan de veilklok.

Het Belgisch vorstenpaar mocht zelf aan de knoppen zitten om te ervaren hoe het voelt om fruit te kopen aan de veilklok.
Het Belgisch vorstenpaar mocht zelf aan de knoppen zitten om te ervaren hoe het voelt om fruit te kopen aan de veilklok. - Foto: Belga

Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta: “De interesse van onze koning en koningin voor onze sector, is een hart onder riem voor onze telers, die het heel jaar rond in de weer zijn om lokaal geteelde producten op het bord van de consument te krijgen en op die manier bijdragen aan een gezond voedingspatroon.”

“Vandaag konden ze een blik achter de schermen werpen en met eigen ogen zien welk belangrijke rol BelOrta, als toonaangevende coöperatie, in de keten vervult tussen het oogsten van een product en het moment dat het in het schap van de winkel of bij de horeca en de foodservice belandt”, vult Philippe Appeltans, directeur van BelOrta aan.

BelOrta

Meest recent

Meest recent