Nederland: Tweede Kamer steunt stikstofplannen

In Nederland houden de boerenprotesten aan tegen de stikstofplannen van de regering.
In Nederland houden de boerenprotesten aan tegen de stikstofplannen van de regering. - Foto: Belga.

De protesten van boeren in Nederland houden aan en worden steeds grimmiger. Bij de stemmingen in de Tweede Kamer zat de publieke tribune vol met boeren. Zij waren met tractoren en 2 koeien naar Den Haag gekomen.

Metingen, geen modellen

De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas en oppositiepartij JA21 hadden een motie ingediend om het beleid ingrijpend te wijzigen, onder meer ‘door uit te gaan van metingen en feiten in plaats van modellen en berekeningen’ en kansen te bieden aan innovaties om de stikstofuitstoot terug te brengen. De leidster van de BBB geeft aan dat ze onverminderd doorgaat om het Nederlandse stikstofbeleid om te keren. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond is de BBB momenteel de op één na grootste politieke partij van Nederland, na de VVD die wel 13 zetels (meer dan een derde) verliest.

Niet acceptabel

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) heeft zich voor het eerst uitgesproken over de boerenprotesten in zijn land. "Het is niet acceptabel om gevaarlijke situaties te laten ontstaan”. Hij benadrukte dat bij demonstraties nooit de wet mag worden overtreden. Hij werd daarin bijgetreden door de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz, die zegt dat er boetes en aanhoudingen zullen volgen.

Gisteren braken Nederlandse boeren door de blokkade aan de privéwoning van Minister voor Natuur en Stikstof Christianne Van der Wal (VVD) en leegden ze een mesttank voor haar deur. Ook op andere plaatsen houdt het verzet tegen de Nederlandse stikstofplannen aan. Caroline van der Plas van BBB keurt vernielingen en het thuis opzoeken van politici af, maar steunt wel de boerenprotesten.

Het Vlaamse en Nederlandse verzet van de landbouw tegen de stikstofplannen lijken elkaar te versterken. De kans bestaat dat de grimmigheid van het Nederlandse boerenprotest naar Vlaanderen overslaat. Vandaag zijn er op verschillende plaatsen in Vlaanderen nieuwe, spontane protestacties gepland, die niet uitgaan van Boerenbond of ABS. Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond, verklaarde vanmorgen op Radio 1 dat Boerenbond de boosheid in Vlaanderen en Nederland snapt. "Er moet gepraat worden met de boeren, niet over de boeren. De recente gesprekken van minister Demir met landbouwers hebben niet voor geruststelling gezorgd. Er werden geen oplossingen aangereikt. De duizenden bezwaren die tegen de PAS werden ingediend moeten ernstig genomen worden."

Filip Van der Linden

Meest recent

Meest recent