Over stikstof en gras maaien

Als de zon komt piepen, dan wil Joris gaan maaien... of toch niet...
Als de zon komt piepen, dan wil Joris gaan maaien... of toch niet... - Foto: JVdE

Als de zon komt piepen dan begint het bij mij te kriebelen, zou ik kunnen gaan maaien?

Toch eerst even de verschillende weerapps en weerberichten checken. Hoewel deze steunen op ervaren meteorologen en weermodellen die berekend worden door supercomputers, op basis van de gegevens van tientallen satellieten en weerballonnen, durven ze toch nog eens verschillen van elkaar!

Ik moet zeggen, en misschien is het flauw van me, maar als 1 van de 3 apps die ik check nog maar een beetje regen voorspelt, durf ik het niet aan om te gaan maaien.

Beslissingen enkel op basis van afstand

Hoe is het dan toch mogelijk dat de Vlaamse regering een stikstofakkoord kan maken, waardoor 41 bedrijven moeten stoppen en elk Vlaams veebedrijf voor misschien wel 20 jaar op slot gaat? Een hele generatie jonge boeren valt ertussenuit!

En dit alles op basis van een Excelletje, dat op een regenachtige namiddag in mekaar gestoken is op basis van veel te weinig en onnauwkeurige metingen door iemand die misschien wel een verborgen agenda heeft. Het programma houdt alleen rekening met de afstand tot het natuurgebied en de windrichting.

Ons melkveebedrijf ligt op 1,5 km van een Natura 2000-gebied. Hiertussen ligt nog een bosje, een drukke steenweg en industriegebied. Misschien houdt het bosje op 30 m van onze stal de stikstof wel tegen, of misschien verdunt de steenweg onze depositie, of misschien jaagt het industriegebied onze stikstof wel de hoogte in? Niemand weet het, niemand heeft het ooit gemeten, en het programma houdt er zeker geen rekening mee.

Het stikstofprobleem is een theoretisch probleem, dat op de computer gecreëerd is. Ga maar eens kijken in de natuur, daar is niks mis mee! In het bosje tegenover onze stal groeien nog steeds dezelfde planten, bloemen, bomen en netels als 40 jaar geleden toen er nog maar enkele koeien in onze weide stonden.

Joris Van den Eynde

Meest recent

Meest recent