Boeren voeren vanavond actie

Boeren uit heel Vlaanderen zullen vanavond actie voeren op weides langs en bruggen over verschillende snelwegen.
Boeren uit heel Vlaanderen zullen vanavond actie voeren op weides langs en bruggen over verschillende snelwegen. - Foto: LBL.

Ook in Vlaanderen ligt een stikstofdossier op tafel dat de stikstof rond Natura 2000- gebieden zwaar inperkt. “We willen onze collega’s in Nederland tonen dat ze niet alleen staan na de goedkeuring van het stikstofdossier in de Nederlandse Tweede Kamer gisteren. Ook voor ons zit zo’n onleefbaar akkoord er aan te komen en we willen de burgers wakker maken. De Belgische landbouw heeft één van de strengste wetten inzake voedselveiligheid in de wereld. Mensen moeten beseffen dat ze de deur wagenwijd openzetten voor voedsel van mindere kwaliteit, terwijl de prijs omhoog zal gaan. Met de huidige inflatie denk ik niet dat er iemand op nog hogere voedselprijzen zit te wachten”, aldus Danny Hereijgers van Stuurgroep Vennengebied.

Doordat de boeren verspreid zullen staan op verschillende locaties, blijft de hinder voor andere automobilisten beperkt. Wegen blokkeren of de snelweg oprijden met de tractor zoals in Nederland is niet de bedoeling. Ton Van Limpt legt uit: “We hebben onder onze sympathisanten opgeroepen om zoveel mogelijk de hinder te beperken voor toevallige voorbijgangers, al kan je die niet volledig wegnemen als we naar de locaties rijden. We proberen wel om ons over zoveel mogelijk plaatsen te verspreiden langs de E19 en E34, waardoor we niet de hele weg blokkeren. Zo blijft een doorstroming van de weg gegarandeerd.”

Spontane actie

De actie kwam spontaan tot stand onder enkele bevriende landbouwers en groeide via sociale media uit tot een nationaal initiatief. Boerenbond of ABS zijn niet betrokken bij de actie van vanavond. Gunter Klaasen van het Turnhoutse Vennengebied zal vanavond ook aanwezig zijn. “Het idee is gegroeid nadat we in het Nederlandse Stroe vorige week mee actie zijn gaan voeren. We kregen regelmatig een duim omhoog van de Nederlandse burgers, die inzien dat het stikstofbeleid ook een negatieve invloed heeft op hen. Hopelijk volgen de Belgische burgers dat voorbeeld.”

Voor het Turnhoutse Vennengebied wordt met Piet Vanthemsche een speciale intendant aangesteld die een afzonderlijk stikstofplan moet uittekenen. De vrees onder hen is dat een groot deel van het gebied moet wijken voor een nationaal park, waardoor het voor landbouwers onmogelijk wordt om hun werk daar verder te zetten.

Stuurgroep Vennengebied

Meest recent

Meest recent