Startpagina Actueel

Team Belgium tweede in Nations Cup Aachen

De editie 2022 van CHIO Aachen was dit jaar terug op volle kracht, volledig uitverkocht met ruim 40.000 toeschouwers voor de Nations Cup op donderdagavond 30 juni. Maar ook met Belgische ruiters die ervoor gingen en Belgisch gefokte paarden, die een doorslaggevende rol speelden bij de resultaten van de 3 beste landenteams. Het wordt een heerlijke gewoonte om dit te mogen beleven!

Leestijd : 3 min

Het parcours was door en door ‘Aachens’, hoog en bestemd voor doordenkers. De Duitse ploeg zette de Nations Cup volledig naar zijn hand, dankzij Jana Wargers met Limbridge (Holst - Limbus x Cambridge), Christian Kukuk en Mumbai 3 (BWP - Diamant de Semilly x Nabab de Rêve), Janne Friederike Meyer met Messi van ’t Ruytershof (BWP - Plot Blue x For Pleasure) en Andre Thiem met Chakaria (Chap 47 x Askari 173).

Chef d’équipe Otto Becker verklaarde achteraf dat hij met deze zege in de moeilijkste Landenprijs ter wereld, beschikte over een team met nieuwe, capabele combinaties. “We zijn bovendien volop bezig met de voorbereidingen voor de Wereldkampioenschappen. Dankzij deze zege kreeg ik alvast de nodige bevestigingen voorgeschoteld”, aldus Becker. Beschikken over een degelijke collectie topruiters – met toppaarden natuurlijk – is bijna een noodzakelijke luxe geworden.

Belgisch team of de trots van een natie

Onze landgenoten, gecoacht door Peter Weinberg, sprongen naar een puike tweede plaats van deze Nations Cup. Daarbij zorgden Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus (Holst - Quidam de Revel x Candillo 3). Nicola Philippaerts en Katanga van het Dingeshof (BWP - Cardento 933 x Tornedo FCS), Wilm Vermeir en IQ van ’t Steentje (BWP - Toulon x Kannan) en Grégory Wathelet met Nevados S (Calvados Z x Romualdo) ervoor dat ons land niet meer dan 8 strafpunten op de teller kreeg, goed voor een tweede plaats op het podium van de meest gegeerde landenprijs ter wereld.

Groot-Brittannië pakte de derde plaats. Ook de Britten hadden 2 Belgische gefokte paarden in het team, beide nakomelingen van Cooper Van de Heffinck: Romeo 88 (Zangersheide - Cooper vd Heffinck x Orlando) en Hello Jefferson (BWP - Cooper vd Heffinck x Irco Mena).

Ben Maher kon rekenen op Faltic HB (Baltic VDL x Concorde) en John Witaker op Unick de Francport (Zandor x Helios de la Cour II). Niemand kon eromheen dat onze sportpaarden zich blijven profileren bij de wereldtop, met BWP als onbetwiste leider! En dan moest het klapstuk, de Rolex Grand Prix, nog knallen…

De Rolex Grand Prix van Aachen

Vorig jaar had de Rolex Grand Prix van Aachen een Belgisch tintje dankzij de zege van Killer Queen (BWP - Eldorado van de Zeshoek x For Pleasure) en de Stephex-topruiter Daniël Deusser. 40 ruiters kwamen dit jaar aan de start van deze emblematische afsluiter van het concours in de Aachener Soers en wel voor 2 parcoursen en een barrage.

Het was de Duitse ruiter – en outsider – Gerrit Nieberg (zoon van Lars Nieberg), die ging voor het meeste risico. De 29-jarige ruiter zadelde daartoe zijn 11-jarige ruin Ben 431 (Westf - Balou 400 x Quincy Jones). Met een supersnelle tijd van 38,63 seconden klopte hij aldus Scott Brash en Hello Jefferson. Brash was met 39,24 seconden praktisch zeker van de zege, maar Nieberg Junior knalde hem voorbij na een risicovolle barrage, waar de hele Soers de adem voor inhield.

Een mooie derde plaats was er voor Nicola Philippaerts en Katanga van het Dingeshof. Katanga gooide al haar vechtlust in de strijd en klopte daarbij in 39,92 seconden niemand minder dan Killer Queen en Daniël Deusser, die 4e werden, voor McLain Ward en HH Azur (SBS – Thunder vd Zuuthoeve x Sir Lui ) (vijfde) en Christian Ahlmann met Dominator 2000 Z (Zangersheide - Diamant de Semilly x Cassini I) (zesde). Je merkt alweer de Belgische overmacht bij de paarden, met 5 paarden in deze top 6 met een Belgisch papier.

Grégory Wathelet en Nevados bleven foutloos in de eerste ronde van deze Rolex GP en kregen 2 strafpunten in de tweede ronde. Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus haalden met 4 strafpunten de tweede ronde niet.

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken