Startpagina Akkerbouw

VN-topman ziet ‘een beetje hoop’ na Russisch-Oekraïense graangesprekken

Er is woensdag 13 juli ‘belangrijke vooruitgang’ geboekt bij de onderhandelingen over de export van Oekraïens graan. Dat heeft Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, meegedeeld na afloop van de gesprekken in de Turkse stad Istanboel.

Leestijd : 2 min

Militaire delegaties van Rusland, Oekraïne en Turkije hebben woensdag 13 juli, samen met vertegenwoordigers van de VN overleg gepleegd over de eventuele export van graan uit de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.

Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld. Maar de oorlog tussen beide landen heeft ertoe geleid dat er veel minder tarwe op de internationale markt komt, wat in verschillende Afrikaanse landen een hongersnood dreigt te veroorzaken. “Bij die gesprekken over de graancrisis is een ‘cruciale stap voorwaarts’ gezet”, laat Guterres weten vanuit het VN-hoofdkwartier in New York. “Vandaag hebben we eindelijk een sprankje hoop.”

Controles

Guterres legde geen verklaring af over de manier waarop het graan de Oekraïense havens zou kunnen verlaten. “Er moet eerst nog ‘bijkomend technisch werk’ worden verricht”, zo zegt hij. Verschillende diplomaten melden dat er werk zal worden gemaakt van beveiligde corridors, die moeten toelaten om het graan via de Zwarte Zee te transporteren. Daarvoor moet in de betrokken gebieden wel een staakt-het-vuren in acht worden genomen.

De handelsschepen zouden door Turkije worden geïnspecteerd, met medewerking van de Verenigde Naties. Die controles zijn nodig om Rusland ervan te verzekeren dat de schepen geen wapens aan boord hebben. Volgende week zal er opnieuw overleg worden gepleegd over de graancrisis, zo blijkt ook uit een verklaring van de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar. Mogelijk kan dan een definitief akkoord worden voorgesteld, zegt de minister nog.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken