Startpagina Granen

Dalende tarweprijzen werken jaarwinsten weg

De tarweprijzen op de toonaangevende termijnmarkt in de Amerikaanse stad Chicago hebben er hun jaarwinsten weggewerkt en temperen de bezorgdheden over de voedselinflatie. De prijs voor graan daalde er met 3,3  %, naar 7,685 dollar per bushel (27 kg).

Leestijd : 1 min

De bekommernissen over het graanaanbod na de inval van Oekraïne door Rusland, maken stilaan plaats voor vooruitzichten van een dalende vraag naar graan. Net als andere grondstofmarkten, kampen de graanmarkten met toenemende zorgen om een afzwakkende economische groei. De graanoogsten in Europa en de Verenigde Staten komen stilaan op gang, wat de bevoorrading op korte termijn ten goede komt.

Tarwe blijft een van de belangrijkste basisproducten ter wereld. Een prijsdaling zou dan ook helpen om de ongebreidelde voedselinflatie te temperen. Toch blijft graanhandel wereldwijd sterk verstoord door de oorlog in Oekraïne, wat de zorgen over een toenemende hongercrisis versterkt. Na de Russische inval begin maart, stegen de tarweprijzen op de termijnmarkten met zowat 70  %, en blijven ze sindsdien ongezien hoog. Hoewel er vorige week onderhandelingen zijn gevoerd over het vrijmaken van Oekraïense graanexport in de Zwarte Zee, is er nog geen vast besluit.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken