Startpagina Akkerbouw

Gewasbescherming is sneller te traceren

De Belgische producenten en distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen starten met de digitale traceerbaarheid van deze middelen via het Agro CloSer-project. Het terugroepen van producten kan hierdoor een pak sneller.

Leestijd : 3 min

Gewasbeschermingsmiddelen spelen een essentiële rol in de Europese voedselproductie. Zowel de producerende industrie (Belplant) als de distributie (Phytodis) vinden het belangrijk dat een volledige traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen gewaarborgd is. Dit past in de Europese verordening 1107/2009 Art 6 over het verplicht bijhouden van een register van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen met naam, datum, perceel, behandeld gewas en dosis.

Logistieke traceerbaarheid

De sector van gewasbeschermingsmiddelen heeft een platform opgezet om de logistieke traceerbaarheid van aan landbouwers verkochte producten te garanderen. Het doel is om, indien nodig, de producten heel snel te kunnen terugroepen. Door producten in elk stadium van de distributie te scannen kunnen ze nauwkeurig worden opgespoord op basis van het partijnummer. Voor de eindgebruiker en voor de land- en tuinbouwers betekent dit dat, in geval van het terugroepen van een product, het gebruikte product snel geïdentificeerd kan worden aan de hand van het lotnummer.

Voordeel van digitalisering

“Het voordeel van per lot te werken is dat bij bijvoorbeeld een verontreiniging van 1 of 2 loten niet alle gewassen die behandeld zijn met dat product geblokkeerd moeten worden, maar enkel diegene die met die loten van het middel behandeld zijn. Door alles te digitaliseren zullen er ook minder fouten zijn dan bij het handmatig bijhouden van gegevens”, zegt Peter Bodyn van Phytodis.

Landbouwer kan instappen

Noch de overheid, noch de producenten kunnen rechtstreeks aan de in de cloud opgeslagen gegevens. “Als er een vraag komt van de overheid of als een producent een bepaalde batch wil terugroepen of blokkeren, kan dat binnen de 24 uur. Het systeem gaat tot aan de eindklant en toont welke teler producten van een bepaald lot gekocht heeft. De land- en tuinbouwers kunnen later vrijwillig in het systeem stappen, zodat zij via een app kunnen ingeven welke middelen ze op elk van hun percelen ingezet hebben”, duidt Patrick De Blonde van Belplant.

Belplant en Phytodis hebben de Belgische sector van de meststoffen uitgenodigd om mee in het platform te stappen, ook omdat de distributie daarvan al eens gelijkloopt met die van de gewasbeschermingsmiddelen.

Nederlands systeem

De traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen in de hele keten wordt mogelijk gemaakt door een van oorsprong Nederlands track & tracesysteem, dat werd ontwikkeld door de Stichting Agro CloSer. In België maken Belplant en Phytodis mee deel uit van deze stichting. Alle verpakkingen (flessen, dozen, pallets) krijgen een 2D-matrixcode met unieke productidentificatiegegevens (artikelidentificatie (GTIN), partijnummer en productiedatum).

Het doel van Agro CloSer is om het gewasbeschermingsmiddel gemakkelijk te identificeren tot bij de teler en indien nodig een onmiddellijke en veilige product recall zeer snel uit te kunnen voeren.

Vanaf 2024

De leveranciers hebben zich geëngageerd om vanaf dit jaar 2D matrixcodes te plaatsen op alle nieuwe producties. Daarnaast zullen leveranciers en distributeurs zich dit jaar aansluiten bij Agro Closer. Vanaf 2024 zullen in België alle producenten en alle distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen de uitrol en de volledige toepassing van deze nieuwe oplossing realiseren.

Duitsland en Denemarken zijn geïnteresseerd om dit Nederlands-Belgische platform over te nemen. Frankrijk heeft een eigen systeem.

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken