Europees brood en graanproducten bevatten te hoge concentraties van chemische stof
Europese en vooral Belgische broden en graanproducten bevatten hoge concentraties van de chemische stof trifluorazijnzuur (TFA). Dat blijkt uit een steekproef van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en PAN Europe, dat 66 graanproducten uit 16 Europese landen onder de loep nam. Drie van de vier Belgische geteste graanproducten staan in de top 10 van zwaarst besmette stalen uit de steekproef.

PAN heeft in maar liefst 54 van de 66 geteste producten TFA, een afbraakproduct van de schadelijke PFAS-stoffen, ontdekt. Vooral Belgische broden komen slecht uit de test. Drie van de vier geteste Belgische producten, een volkorenbrood, een kramiekbrood en een Breughelbrood, scoren bij de slechtste van de klas, met TFA-waarden die 2 tot meer dan 4 keer hoger liggen dan het Europese gemiddelde.
“Het is onaanvaardbaar dat deze stoffen op onze velden worden gespoten, terwijl ze onze bodem, water, natuur en voedsel vervuilen,...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement




