Startpagina Actueel

Brouns is het niet eens met negatieve beeldvorming over de landbouwer

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is geschrokken en teleurgesteld over de manier waarop de media bericht over de landbouw(ers). Hij reageerde verontwaardigd met onderstaande bericht op zijn Facebook-pagina.

Leestijd : 3 min

Deze ochtend las ik de kop: ‘Dit gaat allang niet meer over stikstof’: hoe het protest van Nederlandse boeren wereldwijd gekaapt wordt door radicaal-rechts, met daarbij de vermelding “Achtergrond landbouw”. Het beeld dat erbij werd geplaatst, was er één van de angstaanjagende ravage die werd achtergelaten na een protest op een autostrade, afgewerkt met brandende puinhopen aan de kant van de weg.

Ik ben geschrokken en vooral teleurgesteld. Als minister van Landbouw, en misschien zelfs nog meer als iemand die gelukkig is opgegroeid op het platteland, tussen de landbouwbedrijven, kan ik hiermee niet akkoord gaan. Koppen als deze zijn olie op het vuur, ze dienen enkel om de polarisatie in onze samenleving te voeden. Met angstaanjagende beelden en oorlogstaal wordt een fout beeld op scherp gezet: brave stadsmens, heb schrik van de boer, met zijn riek en zijn fakkels. Ik verzet me tegen dat beeld! Ik zeg neen tegen elke opdeling die ons als samenleving tegen elkaar opzet.

De krant had beter een foto van een landbouwersgezin op hun boerderij kunnen tonen met als kop ‘Hoe groot de uitdagingen ook zijn, onze landbouwers werken constructief mee aan een betere toekomst!’ Want dát is het echte beeld van de landbouw op dit moment: dag in dag uit aan het werk, volop innoveren, constructief mee naar de toekomst kijken.

Onze boeren verdienen erkenning voor wat ze doen. Een boerderij is een levenswerk, geen ‘9 to 5’. Een vakantie naar de zon zit er nauwelijks in. Dagelijkse zorg voor het bedrijf in al haar facetten is een minimumvereiste. De laatste vrije tijd die ze op een dag hebben, gaat op aan cijfertjes en boekhouding. En wat ze daar vandaag voor terugkrijgen… is deze krantenkop.

Boeren hebben inderdaad geen boodschap aan anti-systeem partijen die hen nu naar de mond praten, maar zelden of nooit met echte oplossingen komen. Evenmin heeft onze samenleving nood aan het plaatsen van onze boeren in een extreme hoek. We hebben geen nood aan de creatie van een spanningsveld tussen stad en platteland, geen nood aan extreme protesten en brandende puinhopen. Onze samenleving heeft nood aan oplossingen.

De boeren die ik zie, steken al hun talent, hun hart, ziel en eigen spaarcenten in het bedrijf. De boer die ik zie kiest voor een systeemaanpak, waar innovatie een belangrijke rol speelt. Om met nieuwe verdienmodellen minder afhankelijk te worden van schaalgrootte, om via de nieuwste staltechnieken de stikstofuitstoot naar beneden te krijgen. Om het comfort van de dieren te vergroten. Om via gps-gestuurde tractoren en cameragestuurde machines ervoor te zorgen dat geen druppel gewasbeschermingsmiddel teveel gebruikt wordt. Laten we samen zorg dragen voor onze boeren, dat ze de waardering krijgen die ze verdienen, zowel gevoelsmatig als financieel.

De Vlaamse landbouw is een van de meest performante, innovatieve en duurzame ter wereld. En hoe we vandaag beslissen met onze boeren om te gaan, zal bepalen hoe die landbouw er volgend jaar, over 10 jaar en over 50 jaar uitziet. Ik wil onze boeren koesteren. Ik wil iedereen tonen hoe innovatie en landbouw met elkaar verstrengeld zijn. Ik wil iedereen tonen hoe onze boeren alles op alles zetten om te blijven innoveren. Ik wil dat iedereen ziet hoe de stikstofuitstoot in de laatste 30 jaar al drastisch gedaald is. Ik wil een beleid dat voorbereid is op de toekomst. Een beleid dat boeren niet enkel vandaag, maar ook morgen juridische zekerheid biedt. In een samenleving zonder ingebeelde tweedelingen. Waar boeren goed boeren. En niet “gekaapt” worden voor een debat waarin zij niet centraal staan.

Kortom een Vlaanderen dat ruimte biedt aan onze landbouwers, zowel in hectares, als in het hart!

Jo Brouns

Lees ook in Actueel

Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Granen Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
Meer artikelen bekijken