Startpagina Actueel

De Croo maakt 10 miljoen euro vrij voor landbouwonderzoek

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt de komende vier jaar 10 miljoen euro vrij voor landbouwonderzoek. Het geld gaat naar de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), een internationaal netwerk van onderzoeksinstellingen, en moet onder meer dienen voor de verdere uitbouw van de 'bananendatabank' aan de KU Leuven.

Leestijd : 1 min

De 'Biodiversity ITC bananendatabank' van de Leuvense universiteit moet onderzoeken hoe bananenplanten zich beter kunnen wapenen tegen klimaatopwarming. Doel is om de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden te verbeteren. De som die De Croo vrijmaakt dient voor de financiering van dat onderzoek en is ook een duwtje in de rug om de databank op termijn uit te kunnen breiden met andere gewassen, zoals aardappelen, wortelen en knollen.

Verder gaat een deel van de 10 miljoen euro ook naar het CIALCA, een initiatief dat landbouwers in Centraal-Afrika helpt met een meer kosten-efficiënte manier van investeren. Daarbij gaat speciale aandacht naar vrouwen en jongeren.

Tot slot kan ook Africa Rice, een project in Ivoorkust dat actief is in heel West-Afrika, rekenen op Belgische steun.

"België is een absolute wereldleider op het vlak van landbouwonderzoek in zowel noord als zuid. Het promoten van landbouwonderzoek is een investering in ontwikkeling met hoog rendement. Voor elke euro die jaarlijk geïnvesteerd wordt, verdient men minstens 17 euro terug", meent De Croo.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken