Startpagina Granen

Eerste lading Oekraïens graan is vertrokken naar Libanon

De eerste lading Oekraïens graan vertrok uit de haven van Odessa op maandag om 8u17uur, richting Libanon. Dat meldde de zender CNN Türk op gezag van het Turkse ministerie van Defensie.

Leestijd : 1 min

Op 2 augustus komt het vaartuig aan in Istanboel, na inspectie stoomt het voort richting de Libische hoofdstad Tripoli. Andere konvooien zullen volgen, aangezien de ‘procedures zijn afgelopen’.

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Koebrakov, heeft het vaartuig 26.000 ton maïs aan boord. Een tiental dagen geleden sloten Oekraïne en Rusland een akkoord met Turkije en de Verenigde Naties om de uitvoer van graan via de Zwarte Zee te hervatten.

Het gezamenlijke coördinatiecentrum bevindt zich in Istanboel. In Oekraïne liggen 20 miljoen ton graan en andere landbouwproducten te wachten voor de export, terwijl grote delen van de wereld met voedseltekorten en omhoog schietende prijzen kampen. Sommige van de producten zijn ondertussen bedorven.

Belga

Lees ook in Granen

Tarweprijs op laagste niveau sinds 2 jaar

Granen De tarweprijs op de termijnmarkten is deze week gezakt tot het laagste peil in twee jaar. Dat komt grotendeels door de verlening van de graandeal en de gunstige vooruitzichten voor de oogsten in Europa en in Rusland.
Meer artikelen bekijken