Zonnebloemolie massaal vervangen door koolzaadolie
Voedingsbedrijven hebben het ingrediënt zonnebloemolie massaal vervangen door koolzaadolie, zo verklaarde de FOD Economie. Door de oorlog in Oekraïne ontstond er een tekort aan zonnebloemolie, een belangrijk ingrediënt in heel wat bewerkte voedingsproducten. Er werd vooral overgeschakeld op koolzaadolie, zo blijkt nu, en in veel mindere mate op koolzaadlecithine, sojalecithine of palmolie.

Bedrijven die konden, hebben ook hun etikettering aangepast, maar dat is zeker nog niet bij elk bedrijf het geval. De FOD Economie heeft sinds 3 mei een uitzonderingsprocedure voorzien voor zonnebloemolie, die geldt voor 6 maanden. Bedrijven mogen hun producten blijven verkopen zonder het etiket aan te passen, op voorwaarde dat ze de klant op een alternatieve manier informeren (over de vervanging van zonnebloemolie, red.). De voedingsbedrijven moeten ook aangifte doen bij de FOD Economie via een speciaal platform.
De uitzonderingsmaatregel zal "heel...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement