Startpagina Granen

VN van plan om 30.000 ton Oekraïens graan te kopen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is van plan 30.000 ton Oekraïens graan te kopen en te vervoeren met een gecharterd schip van de VN. Dat heeft de woordvoerder van Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, meegedeeld in een persbericht.

Leestijd : 1 min

Maandagochtend vertrok het eerste graanschip uit de haven van Odessa, nadat onlangs in Turkije een 'graandeal' werd gesloten om de Russische blokkade op graan uit Oekraïne op te heffen. Antonio Guterres "verwelkomt" dat eerste vertrek, en hoopt dat de graanexport voor meer stabiliteit en voedselzekerheid zal zorgen, aldus de woordvoerder.

"De secretaris-generaal hoopt dat dit het eerste van vele commerciële schepen zal zijn (...) en dat het stabiliteit en bijstand zal bieden voor de wereldwijde voedselbevoorrading, vooral in kwetsbare humanitaire contexten", klinkt het.

Belga

Lees ook in Granen

Tarweprijs op laagste niveau sinds 2 jaar

Granen De tarweprijs op de termijnmarkten is deze week gezakt tot het laagste peil in twee jaar. Dat komt grotendeels door de verlening van de graandeal en de gunstige vooruitzichten voor de oogsten in Europa en in Rusland.
Meer artikelen bekijken