Startpagina Actueel

Meer vrachtschepen verlaten Oekraïense havens na ‘Graandeal’

Meer vrachtschepen hebben de Oekraïense havens verlaten in het kader van de internationale 'graandeal'. Door die overeenkomst van 22 juli kunnen schepen met vooral graan veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waren Oekraïense havens geblokkeerd. Er ligt minstens 20 miljoen ton graan op verscheping te wachten.

Leestijd : 2 min

Op initiatief van de Turkse president Erdogan is er na maanden onderhandelingen een overeenkomst tot stand gekomen tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties over de hervatting van de scheepvaart van en naar Oekraïense havens. Die gaat over afgesproken vaarroutes en staat onder toezicht van een gezamenlijk coördinatiecentrum, gevestigd in Istanboel.

Graandeal

Maandag voer het eerste vrachtschip in het kader van de graandeal de haven van Odessa uit. De Razoni is inmiddels op de Egeïsche Zee met 26.000 ton maïs aan boord op weg naar Libanon.

Vandaag vertrokken 3 schepen uit de Oekraïense havens Odessa of Tsjornomorsk. De onder Panamese vlag varende Navi Star is met 33.000 ton maïs op weg naar Ierland. De Rojen vervoert onder de Maltese vlag 13.000 ton naar Engeland. De Polarnet, varend onder Turkse vlag, brengt 12.000 ton maïs naar de Turkse haven Karasu.

Erdogan gaat vandaag in de Zuid-Russische badplaats Sotsji op bezoek bij zijn Russische ambtgenoot Poetin. Hij bespreekt met hem hoe het ervoor staat met de graancorridor over de Zwarte Zee. Het Turkse staatshoofd zal volgens Turkse media opnieuw aandringen op onderhandelingen om de strijd in Oekraïne te stoppen. Ook de toestand in Syrië komt ter sprake. Turkije heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland en stelt zich neutraal op terwijl Erdogan probeert te bemiddelen. Hij besprak met Poetin de oorlog in Oekraïne bijna drie weken geleden nog in Teheran.

Belga

Lees ook in Actueel

AI helpt levensproductie van koeien nauwkeuriger te voorspellen

Melkvee In de hedendaagse melkveehouderij speelt optimalisatie van de levensproductie van koeien een cruciale rol. Dit verwijst naar de totale hoeveelheid melk die een koe produceert gedurende haar leven. Het verhogen hiervan is essentieel, niet alleen vanuit economisch oogpunt maar ook voor de duurzaamheid van de sector. Door het gebruik van machine learning kan de levensproductie van melkvee al kort na de geboorte beter voorspeld worden dan tot nu toe.
Meer artikelen bekijken