Startpagina Varkens

Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier

In de Verenigde Staten heeft een groep onderzoekers van Yale University varkensorganen deels terug tot leven gewekt nadat het dier overleden was. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC woensdag. Hierdoor zouden meer varkensorganen in aanmerking komen voor een transplantatie en hebben medici meer tijd om mensenlevens te redden.

Leestijd : 2 min

Als het hart stopt met kloppen, stopt het lichaam met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om te overleven. Organen zwellen op, bloedvaten storten in en cellen - de bouwstenen van de organen van het lichaam - beginnen af te sterven.

Celfunctie herstellen

Wetenschappers slaagden er nu in om de celfunctie in verschillende organen te herstellen bij varkens die ongeveer een uur dood waren. "Deze cellen functioneren uren nadat ze dat niet meer zouden moeten doen", aldus professor Nenad Sestan. Eerder pasten de onderzoekers deze techniek, met de naam "OrganEx", al toe op varkensbreinen, maar nu werd het volledige lichaam onderzocht.

Hiervoor deden de wetenschappers 100 varkens in slaap alvorens hun hartslag stop te zetten. Nadat de dieren een uur lang dood waren, werden ze gekoppeld aan het OrganEx-systeem en kregen de "herstellende cocktail" toegediend.

Deelse herstelling

Na 6 uur bleek dat de functie in verschillende organen, zoals het hart, de nieren en de lever, opnieuw deels hersteld was. "Dingen bleken niet zo dood te zijn zoals we verwacht hadden", reageert dokter Zvonimir Vrselja. "Dit toont dat we celherstel op moleculair niveau in gang kunnen zetten."

Op een bepaald punt begonnen de hoofden en nekken van de varkens zelfs spontaan te bewegen. Dit zou een teken kunnen zijn dat ze hun motoriek terugkrijgen, maar dat moet verder onderzocht worden. Het zal nog veel onderzoek vergen voordat de technologie op de mens kan worden toegepast. Maar hierdoor kunnen organen wel langer bewaard worden, voordat de transplantatie zelf plaatsvindt.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken