Startpagina Actueel

Vogelgriep duikt op in Roeselare

Het FAVV meldt dat op zaterdag 6 augustus 2022 een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Roeselare. Het gaat waarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels. Omdat het om een geïsoleerde besmetting gaat zonder contacten, is er geen bijzonder risico voor verspreiding en verandert de epidemiologische situatie niet.

Leestijd : 2 min

De maatregelen blijven beperkt tot enkel de besmette site. Het geval bewijst wel dat het belangrijk is om alert te blijven voor het virus en bioveilig te werken.

Circulatie onder wilde vogels

Het H5-vogelgriepvirus blijft ondertussen volop in wilde vogels circuleren. Dit vogelgriepseizoen zijn er al op zo’n 90-tal locaties besmette dieren gevonden, in verschillende delen van Vlaanderen. Het risico op besmetting voor gehouden pluimvee en vogels blijft dus erg hoog, zowel voor professionele als particuliere houderijen. Om verdere verspreiding van het virus te beperken is het daarom van groot belang dat alle houders van pluimvee en vogels de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt opvolgen.

Sinds 14 mei 2022 zijn professionele en particuliere houders niet langer verplicht hun pluimvee en vogels op te hokken, met uitzondering van pluimvee van professionele veehouders dat in de gevoelige natuurgebieden wordt gehouden. Het is echter nog altijd aanbevolen om het pluimvee af te schermen met netten. Particuliere houders zijn nog altijd verplicht om hun pluimvee en andere vogels binnen of onder netten te voederen. Pluimvee van professionele veehouders moet altijd binnen (of onder netten) gevoederd en gedrenkt worden. Het is ook verboden om bij deze vogels oppervlaktewater of regenwater, dat toegankelijk is voor wilde vogels, te gebruiken.

DGZ

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken