Startpagina Granen

Verenigde Naties willen graantransporten uit Oekraïne ‘intensifiëren’

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft donderdag meegedeeld de graantransporten vanuit Oekraïne te willen ‘intensifiëren’. Dat verklaarde Guterres na trilateraal overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de West-Oekraïense stad Lviv.

Leestijd : 1 min

"We zullen ons best doen om onze operaties te intensifiëren om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de komende winter", verklaarde Guterres.

Tot nog toe hebben 25 graanschepen de Oekraïense wateren verlaten sinds het akkoord tussen Rusland en Oekraïne eind juli. De wekenlange blokkade veroorzaakte stijgende voedselprijzen en deed de vrees voor een hongersnood in verschillende landen toenemen.

"Een oplossing voor de wereldwijde voedselcrisis is onmogelijk zonder de garantie van een wereldwijde toegang tot Oekraïense en Russische voedingsproducten", onderstreepte Guterres.

De VN-secretaris-generaal sprak voorts over "het begin van een stabilisatie", maar waarschuwde ervoor dat er "nog een lange weg te gaan is voordat dit zich zal vertalen naar het dagelijkse leven".

Geschat wordt dat nog meer dan 20 miljoen ton graan opgeslagen ligt in de Oekraïense havens.

Belga

Lees ook in Granen

Weer meer bladluizen gespot in wintergranen

Granen Door het zachte weer van de voorbije week breidde de aanwezigheid van bladluizen op de meeste plaatsen uit. Dat meldde het Landbouwcentrum Granen (LCG) na de tweede reeks van bladluistellingen tussen 31 oktober en 3 november.
Meer artikelen bekijken