Startpagina Aardappelen

Terug een fysieke Aardappeldemodag in Westmaas (NL)

Elke 2 jaar organiseren de Universiteit van Wageningen en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Na een digitale editie omwille van Covid-19 in 2020 is er dit jaar terug een fysieke manifestatie op 31 augustus in Westmaas (NL).

Leestijd : 4 min

De Aardappeldemodag is dé tweejaarlijkse Nederlandse ontmoetingsplaats van de aardappelsector en richt zich op de gehele aardappelketen. Telers, handel, verwerkers en veel andere bedrijven die actief zijn in de aardappelsector in binnen- en buitenland komen naar de Aardappeldemodag in Westmaas om elkaar te ontmoeten en om elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

Succesformule behouden

Op 31 augustus 2022 wordt de volgende Aardappeldemodag opnieuw fysiek georganiseerd, waarbij naar verwachting rond de 8.000 bezoekers worden verwelkomd in Westmaas (NL). Net zoals voorgaande edities wordt ook nu de succesformule met gratis toegang en parkeren behouden net als de mix van livedemonstraties en gezellige binnen- en buitenstanden.

Dit evenement is gedurende de jaren gestaag gegroeid, zowel in bezoekersinteresse als in aantal standhouders, waardoor het een vaste plaats heeft bekomen in de sector. Het locatieterrein ligt op zo’n 50 km van de grensovergang met de E19 in Loenhout. Daardoor komen er ook heel wat Belgen naar de Aardappeldemodag.

Via de website www.aardappeldemodag.nl kan men zich gratis aanmelden voor een toegangsbewijs. Een ticket is gratis en registreren is zo gebeurd, maar het is wel verplicht. En het scheelt u ook wachttijd bij de inkom. Registreert u niet vooraf of heeft u niet de mogelijkheid om te printen? Bij de ingang wordt u verder geholpen. Dit levert wel een paar minuten wachttijd per persoon op.

Dit evenement wordt georganiseerd op het terrein van Proefbedrijf Westmaas. Dit ligt in de Hoeksche Waard, zo'n 20 km onder Rotterdam. Als adres voor het navigatietoestel kan Groeneweg 3, 3273 LP Westmaas ingegeven worden. De openingstijden zijn van 10 tot 19 uur.

Jonge Boeren Programma

Om 10 uur start de officiële opening in de lezingenhal, een uurtje later staan actualiteiten uit het zevende Nederlandse actieprogramma Nitraatrichtlijn op het programma.

Van 12 tot 14 uur is er een Jonge Boeren Programma voorzien. De ‘Aardappelmarkt, elk jaar een ander verhaal!’ vormt hierbij het onderwerp, toegelicht door Edwin Burgers, directeur Boerenbusiness. Hij staat stil bij hoe je met alle onzekerheid omgaat de komende jaren. Moet je meer vaste prijsafspraken maken of moet het juist anders?

Peter Pals, directeur Farmers Funding, staat stil bij het aspect hoe de boer de boel gefinancieerd krijgt. Na hem heeft Geert Pinxterhuis, Projectleider Actieplan Plantgezondheid BO Akkerbouw, het over de houvasten bij knelpunten.

Investeren in een trekker, investeren in grond, gebouwen, gewassen: dat doen de boeren allemaal. Maar, investeren in communicatie, doet hij dat eigenlijk al? Hoe doe je dat dan het best? Het belang van sociale media is groot, maar hoe groot? En wat voor invloed heb je erop als je zelf communiceert en begrip en kennis creëert? Henk Vermeer, ex-partner van een groot communicatiebureau maakte de overstap naar de Boer Burger Beweging en heeft het erover in zijn uiteenzetting.

Demoveldjes, binnen- en buitenstanden, lezingen... maken allemaal deel uit van de Aardappeldemodag.
Demoveldjes, binnen- en buitenstanden, lezingen... maken allemaal deel uit van de Aardappeldemodag. - Foto: TD

WUR-paviljoen

Wageningen Universiteit en Reserach (WUR) heeft een eigen paviljoen ingericht (standnummer 69) waar gedurende het grootste deel van de dag toelichting wordt gegeven. Om 10.30 uur en om 13.30 uur heeft onderzoeker gewasbescherming, Hilfred Huiting, het over bodemplagen in de aardappelteelt. Aardappelen telen zonder ploegen vormt het onderwerp van een infosessie die doorgaat om 11 en 14 uur, verzorgd door Marie Wesselink, onderzoeker bodem en bedrijfssystemen. Een half uur na voornoemde tijdsloten vormt ‘bodembiologie’ het onderwerp, gebracht door onderzoeker bodemecologie, Gerard Korthals.

Tijdens de infosessie van 12 en 15 uur staan organischestofbeheer en de aardappelteelt in de aandacht, gebracht door Wieke Vervuurt, onderzoeker bodem en bedrijfssystemen.

Tot slot gaat om 13 uur en om 15.30 uur een lezing door over plantparasitaire nematoden door onderzoeker Leendert Molendijk.

Lezingenhal

In de lezingenhal staat Integrated Pest Management (IPM) op de agenda tussen 14.30 en 15 uur. IPM is ook in Nederland een aanpak die gericht is op het balanceren van economische, agronomische en milieukundige aspecten van telen, waarmee een duurzaam teeltsysteem voor de toekomst ontwikkeld wordt. Er zijn 3 stappen die onderscheiden worden in de transitie naar duurzaamheid: 1. verhoging van de efficiëntie, 2. Vervanging van middelen, 3. Herontwerp van teeltsystemen.

Tussen 15.15 en 15.45 uur gaat gedurende een half uur onderzoeker bacteriologie Jan van der Wolf in op de beheersing van bacterieziekten in aardappelen en op wat het perspectief is.

In Nederland is het fenomeen waarbij waarbij landbouwers als loonwerker gaan werken voor hun buurman redelijk ingeburgerd, maar hier zijn risico’s en reglementen aan verbonden. Maurice Steinbusch, beleidsmedewerker en secretaris van de sectie Agrarisch Loonwerk Cumela, gaat op voornoemde problematiek in tussen 16 uur en 16.30 uur.

En verder

Quantis en Syngenta organiseren op standnummer 22 (binnenbeurs) om 11 en 15 uur een infomoment over het stressvrij aardappelen telen dankzij biostimulanten. ‘Hoe kan een groeiend aardappelgewas beter met abiotische stress omgaan in tijden van een veranderend klimaat?’ Dat is de vraag waar gewasadviseur Hans Buikema bij stilstaat.

Van Iperen organiseert op standnummer 118 maar liefst 3 verschillende infomomenten. Om 11 uur hebben ze het over het Precisieteelt Plus-concept. Dat is al enkele jaren een methode om in te spelen op variatie in de bodem. Om 13 uur heeft Van Iperen het over fertigatie en over hoe water met voeding een druppel naar een succesvolle teelt vormt. Tot slot is er om 15u nog een toelichting over kiemremming. Het gaat hem vooral over wat er nu moet gebeuren na het wegvallen van CIPC.

We mogen niet vergeten te melden dat er tussen 10 en 19 uur buiten op het demoperceel rooidemonstraties door gaan van de merken AVR, Dewulf, Grimme en Ploeger. Binnen dit tijdslot gaan op het erf van het proefbedrijf ook demo’s door met inschuurlijnen en kistenvullers van de merken Breston, Dewulf, Grimme en AVR.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken