Startpagina Paarden

Gesves als epicentrum

Een epicentrum is de plaats waar een aardbeving het sterkst is. Het Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden in Gesves – springen, dressuur en fokkerij – was dit jaar mischien niet onderhevig aan een echte aardbeving, maar wel aan de knaldrang van zo’n duizendtal paarden dat zich aanmeldde voor de diverse proeven in de verschillende reeksen tussen 9 en 15 augustus.

Leestijd : 3 min

Het BK kreeg dit jaar te maken met de hittegolf der hittegolven en met een enorme deelname. Het was ook voor het eerst dat het event doorging in de vernieuwde infrastructuur van de Ruiterschool in Gesves. Dit werd des te meer gesmaakt door het publiek, dat snel de nieuwe zitplaatsen rond de buitenpiste inpalmde.

Het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Springpaarden blijft de hoofdmoot van de meerdaagse, voorafgegaan door de Klassieke Cyclus, een blijvend begrip als onovertroffen onderdeel van het succes van onze jumpingpaarden. Een blik op het recente WK in het Deense Herning is daar het zoveelste bewijs van. Meer dan een kwart van de deelnemende paarden had er een Belgisch papier. Onze 3 stamboeken (BWP, Studbook SBS en Zangersheide) maken deel uit van de top 10 op wereldvlak. In de teamcompetitie op dit wereldkampioenschap vertegenwoordigden 6 van de 12 paarden die een medaille op de kop tikten, één van deze stamboeken. Drie van deze paarden namen in hun jeugd deel aan het BK Jonge paarden. Het nationaal kampioenschap in Gesves bestempelen als bakermat van internationaal talent, is dus niet overdreven. In Gesves springen immers de WK-kampioenen van de toekomst.

Springen

Na de kwalificatierondes selecteerden zich zo’n 150 paarden voor de finales en voor de nationale titels bij de 4-, 5- en 6-jarigen. Elke reeks sprong daartoe een eerste parcours, gevolgd door een barrage voor de combinaties die foutloos bleven. Bij de 4-jarigen komt geen chrono kijken, alleen foutloos blijven telt. Deze paarden worden dan ‘Elite’, en dat kan tellen op hun cv. Dertien combinaties slaagden daarin. U kan ze terugvinden via de link onderaan dit artikel.

Bij de 5-jarigen werd een barrage gereden met 7 combinaties. Het was Ely des Rosiers Z (Emerald x Thunder van de Zuuthoeve) die hier zegevierde, onder het zadel van Nathan Budd. Bij de 6-jarigen, na een barrage met 14 deelnemers, won Quito de Mariposa, BWP-gefokt van Comme Il Faut x Air Jordan Z en gereden door Virginie Thonon.

Medaille van de Koning voor 3- jarigen

Tien 3- jarigen selecteerden zich voor hun finale, met als inzet de Medaille van de Koning. Choc van ’t Zilverhof Z (Chambertino Z x Vigo d’Arsouilles) legde beslag op de titel en op de gegeerde koninklijke medaille, weliswaar op de voet gevolgd door Notre Dame du Ronchy, een SBS van Jobolensky Sitte x Acobat II. Op plaats 3 eindigde La Fee Sauvenière Z (Luigi d’Eclipse x President).

Dressuur

Nationaal kampioen 7-jarigen 2022 werd de recent SBS-gekeurde Jack Daniëls, met Nick Van Laer in het zadel. Deze zoon van Apache x Welt Hit II zal ook nog onze kleuren verdedigen op het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden in Ermelo volgende maand. Een andere combinatie die zal aantreden in Ermelo, legde beslag op de nationale titel 6-jarigen. Deze Zonik Plus, zoon van Zonik x Hohenstein, werd gereden door Justin Verboomen.

Bij de 5-jarige jonge dressuurpaarden ging de titel naar Eros Krack van het Klaverhof (Easy Game x Blue Horse Veneziano), voorgesteld door Jorinde Verwimp. 45 4-jarigen namen deel aan de eerste ronde en 7 reden de finale. De titel van Belgisch Kampioen was voor Nacho (Secret x Diamont Hit), onder het zadel van Larissa Pauluis.

Fokkerijproeven

De allerjongste deelnemers in Gesves waren de 2-jarige springpaarden en de veulens.

Offspring of Casall, een SBS van Casall x Ugano Sitte, pakte de Belgische titel bij de 2-jarigen.

De titel van Belgisch Kampioen bij de springveulens werd toegekend aan Cody du Mas d’Eole Z (Corydon van T&L x Dieu Merci van T&L). Voor dit kampioenschap kwamen niet minder dan 43 veulens aan de start. Met slechts 10 starters was de opkomst bij de dressuurgefokte veulens aan de lage kant. Het was een veulen met Oldenburger-papier dat de nationale titel binnenrijfde in deze reeks: Fiery Red du Jade (v. Flashbang).

Patricia Borgenon

Alle resultaten vind je via deze links:

Fokkerij: veulens – 2-jarigen – 3-jarigen: https://www.equitationgesves.be/fr/concours/championnat-belgique-delevag...

Springpaarden: https://results.equi-score.com/event/2022/19178/fr

Dressuurpaarden: https://results.equi-score.com/event/2022/19993/fr

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken