Startpagina Fruit

Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ sportief afgetrapt

De scholencampagne 'Oog voor Lekkers' wil kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengen. Zo kunnen deelnemende scholen in Vlaanderen rekenen op 20 weken subsidies voor gezonde tussendoortjes. De campagne werd afgetrapt in de Gemeentelijke Basisschool Trootrakkers in Kortessem.

Leestijd : 2 min

Op de speelplaats van de school legden 3 BV's – chef-kok Sofie Dumont, hockeyspeler Thomas Briels en Ketnet-actrice Sali Haidara – op 15 september om het snelst de Oog voor Lekkers-Cup af.

Sali Haidara was het snelst op het parcours met onder meer een melkweg, fruitspiesjes en dwarrelende groenten, dat zag ook presentator Sieg De Doncker en zo'n 139 enthousiaste leerlingen en leerkrachten. Zo werd de aftrap gegeven voor Oog voor Lekkers 2022-2023, de scholencampagne rond fruit, groenten en melk die kinderen gezonde eetgewoonten wil bijbrengen.

Deelnemende scholen maken ook kans om de Oog voor Lekkers-Cup naar hun school te halen. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) kondigt aan dat scholen voortaan ook kunnen kiezen voor biologische producten. “Met een wekelijkse portie fruit, groenten en melk willen we kinderen, van jongs af aan, de smaak van gezonde en lekkere voeding bijbrengen”, zegt Brouns. “Oog voor Lekkers zet hierop in met lokale en seizoensgebonden producten, en met speels lesmateriaal om leerlingen te motiveren en te informeren.” Oog voor Lekkers verhoogt ook de subsidies. Scholen krijgen straks een iets hogere terugbetaling per portie (biologische) melk, fruit en groenten.

Inschrijven tot 31 oktober

Vorig schooljaar namen meer dan 1.260 scholen deel aan de campagne. Scholen kunnen dit jaar nog tot en met 31 oktober intekenen voor 20 weken Oog voor Lekkers. Alle scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager), buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs komen in aanmerking voor subsidies. Naast de wekelijkse verdeling van (biologisch) fruit, groenten en melk aan leerlingen, reikt Oog voor Lekkers ook inspirerend lesmateriaal aan rond gezonde eet- en leefgewoontes.

Meer praktische info en inschrijving via oogvoorlekkers.be. 

Belga/AV

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken