Startpagina Fruit

Fruit

Fruit

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Slecht weer veroorzaakt halvering Belgische wijnproductie

Ongunstige weersomstandigheden, zoals nachtvorst en een natte zomer, zijn er de oorzaak van dat de Belgische wijnproductie dit jaar halveert tot 2 miljoen l. Ons land telt een driehonderdtal professionele en amateurwijnboeren. Meer dan de helft daarvan zijn in Vlaanderen actief. Het Belgische areaal beloopt ongeveer 700 ha.

Ook fruitvliegjes hebben biervoorkeuren

Een groep van internationale wetenschappers heeft ontdekt welke specifieke aroma’s in bieren fruitvliegen aantrekken. Deze ontdekking kan leiden tot de ontwikkeling van betere strategieën om schadelijke insecten in de landbouw te bestrijden.

Klimaatscan brengt CO2-uitstoot fruittelers in kaart

Nu de eerste Vlaamse appelen en peren van het seizoen in de winkels liggen, worden ze nog een stuk duurzamer. Voor het eerst brengt het Klimrek-T-project met een klimaatscan de CO2-uitstoot van fruittelers in kaart. Daarop krijgen ze concrete maatregelen op maar om die uitstoot nog verder te beperken.

Meest gelezen

Eerste perenpluk van seizoen door minister Clarinval

Vandaag (19 augustus) plukte federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) symbolisch de eerste peren op het duurzame fruitbedrif van Mark Nickmans in Halen. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens vroeg daarbij aandacht voor cruciale dossiers in de fruitteelt en kaartte actuele knelpunten aan, zoals blauwtong en de lopende onderhandelingen voor een nieuwe federale regering.

Extreem lage appelen- en perenoogst verwacht

Volgens oogstramingen zullen onze Belgische fruittelers dit seizoen 34% minder appelen oogsten dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de perenoogst zal dit jaar lager zijn; daar wordt een productiedaling van 26% voorzien in vergelijking met vorig jaar. De Belgische oogstramingen liggen in lijn met de eveneens zeer lage prognoses voor de Europese appelen- en perenoogst.

Oosterse fruitvlieg aangetroffen in Antwerpen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft eind juli opnieuw een oosterse fruitvlieg aangetroffen in ons land, in een val op een marktplaats in Antwerpen. Het insect kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen. Professionele groente- en fruittelers worden gevraagd om attent te zijn voor het insect.

Zomerreeks: Slapen in een Hels wijnvat

Dat Geert en Sofie Ramakers geen ‘zittend gat’ hebben, is duidelijk. In Helshoven bij Borgloon runnen ze niet alleen een fruitbedrijf, een wijndomein, een fietscafé en een restaurant, je kan er ook nog eens blijven slapen in een wijnvat met zicht op de wijngaard. En ja, daar kan je echt tot rust komen.

Bacteriën zijn bondgenoten voor betere aardbeien

Bepaalde bacteriën in aardbeienplantjes zorgen voor minder schimmel en mogelijk ook voor meer smaak. Dat blijkt uit een burgeronderzoek van UAntwerpen. Plantjes die in de open lucht worden geteeld, hebben de meest natuurlijke bacteriesamenstelling. De onderzoekers willen op basis van de nieuwe inzichten een biologisch gewasbeschermingsmiddel maken.