Startpagina Nieuws van maatschappijen

Leeuw van de Export naar vleesverwerker Kipco-Damaco

Producent van separatorvlees Kipco-Damaco uit Oostrozebeke won op 14 september de Leeuw van de Export.

Leestijd : 2 min

De Leeuw van de Export wordt door Flanders Investment & Trade (FIT) uitgereikt aan bedrijven die mooie omzetcijfers uit export kunnen voorleggen. Ook onder meer de innovatiekracht en het algemene exportbeleid worden in rekening genomen door de jury. Dit jaar werd voor de 21e keer de Leeuw uitgereikt.

Sterk in vleesverwerking

In de categorie 'Bedrijven met meer dan 49 werknemers' was Kipco-Damaco de laureaat. Dit bedrijf uit Oostrozebeke in West-Vlaanderen produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking.

Opgericht in 1964 is Kipco-Damaco intussen uitgegroeid tot een grote internationale groep, de Damaco Group, met als hoofdzetel het West-Vlaamse Oostrozebeke en met 3 business units. De eerste business unit (food processing) produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking tot onder meer kookworst en diverse frituursnacks. De kans dat het kippenvlees in jouw favoriete frituursnack of kookworst geproduceerd wordt bij Kipco-Damaco is dus reëel. De tweede business unit (food distribution) verhandelt diepvriesgroenten, -vlees, -vis en -frieten voor de retail en het foodservices segment. In de derde business unit (nutrient science) ligt de focus op de recuperatie van nevenstromen uit de pluimveeproductie. Die worden verwerkt tot functionele bouwstenen voor onder andere aquacultuur en voedings- en dierenvoedingsproducenten.

Ondanks de grootte van de onderneming is het nog steeds een familiebedrijf, met Iris en Bruno Vandaele als eigenaars van de 2e generatie. In 2018 kwam 72% van de omzet uit export, in 2021 was dit al opgelopen tot 83%, waarvan een aanzienlijk deel uit niet-EU-markten. Er zijn vestigingen en productiesites in onder meer Brazilië, de Filipijnen en Vietnam. Dat het bedrijf de principes van de circulaire economie onderschrijft, was voor de jury een extra motivatie om de award toe te kennen. Het juryverslag stipte tevens de stevige groei van de export als pluspunt aan, net als de sterke uitbouw van het netwerk van buitenlandse verkoopkantoren. Verder vond de jury het belangrijk dat Kipco-Damaco zich altijd duurzaam weet te integreren in de lokale cultuur en economie, door vooral maatwerk te leveren. Ook de verwevenheid met het hoofdkantoor wist de juryleden te bekoren, en het engagement van de lokale verkoopsmensen.

“We zien de Leeuw als een prijs voor elke medewerker, als waardering voor onze gezamenlijke ambitie en als een extra stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan”, aldus CEO Paul Larmuseau. Het bedrijf kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Belga/AV

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken