Startpagina Actueel

Consortium wil Belgische voedingsindustrie veerkrachtiger maken

Supermarktketens en voedselverwerkers doen hun best om duurzamer te worden. Voor hen is het soms zoeken op welke manier ze de transitie naar een gezondere landbouw kunnen steunen. Het is het doel van House of agroecology om met zoveel mogelijk supermarkten, verwerkers, boeren en distributeurs samen de krijtlijnen uit te schrijven om de voedselketen agroecologischer te maken.

Leestijd : 2 min

Agro-ecologie wordt vandaag gezien als de meest veerkrachtige manier om voedsel te telen in een veranderend klimaat. Anderhalf jaar geleden werden de eerste bouwstenen gelegd voor House of Agroecology: de one-stop-shop voor organisaties en bedrijven die de transitie naar agro-ecologie willen maken. De succesvolle bijeenkomst op 14 juni te Brussel mocht meer dan 80 spelers verwelkomen, alle grote supermarktketens waren aanwezig. Dit gaf veel goede moed en enthousiasme aan het team.

Voedingsketen robuuster maken

“Amper 3 maand later, op 14 september, kwamen we samen met de grootste trekkers van de agro-ecologische beweging van zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië, om als één blok paraat te staan om de voedingsindustrie te helpen.” zegt Emilie de Morteuil, een van de trekkers.

Voedingsprijzen stijgen doordat kunstmest duurder wordt door de oorlog in Oekraïne. De extreme droogte maakt dit probleem erger doordat vele bodems hun veerkracht hebben verloren. Zowel de consument als de voedingsindustrie zijn hier slachtoffer van, vandaar dat het obligatoire is om de hele voedselketen robuuster te maken. “Het belangrijkste ingrediënt om dit te doen slagen is om voor een eerlijkere en meer lokale voedselketen te kiezen met gezonder en voedzamer voedsel, gekweekt op een levende bodem. Voedsel dat voor iedereen toegankelijk is.” zegt Louis De Jaeger, mede-initiatiefnemer.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Granen Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
Meer artikelen bekijken