Startpagina Akkerbouw

10 jaar CCBT gevierd

Eerder deze maand werd in Tongeren het 10-jarig bestaan van het CCBT vzw gevierd, in aanwezigheid van Minister Jo Brouns. CCBT staat voor het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt.

Leestijd : 3 min

Het 10-jarig jubileum werd gevierd door de dag te starten met de vierde editie van de Netwerkdag en beurs ‘Techniek in bio tuinbouw’. Deze ging door op het biologisch tuinbouwbedrijf ‘Aardevol’ van Bert & Geertje Vandergeynst in Tongeren. Het was Bert zelf die ’s middags de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt kreeg door Limburgs gedeputeerde Inge Moors.

Beurs- en demonstratiedag

De organisatie van de Netwerkdag is een gezamenlijk initiatief van CCBT, PCG, Inagro, Proefcentrum Pamel, pcfruit, PSKW, PCS, Pibo Campus, Bioforum en Boerenbond, dit keer in samenwerking met de provincie Limburg. Alle 5 de Vlaamse provincies ondersteunen deze tweejaarlijkse Netwerkdag voor bioboeren, die steeds in een andere provincie plaatsvindt.

Kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven maken een groot deel uit van de Vlaamse biologische landbouw en er is nog steeds jaarlijks een belangrijke nieuwe instroom. Bij de groei naar een verdere professionalisering is er vanuit deze sector een sterke vraag naar een passende mechanisatie en accommodatie. Op de Netwerkdag werd vraag en aanbod samengebracht, en konden tuinders en toeleveranciers naar hartenlust uitwisselen.

Demonstraties van nieuwe machines voor onkruidbeheersing zijn steeds een belangrijk onderdeel van de dag. Maar ook andere thema’s, zoals irrigatie, bodembewerking, kleinschalige pluimveehouderij, tunnelteelten en bio snijbloemen kwamen deze keer aan bod via demonstraties en workshops.

Bert Vandergeynst won de innovatieprijs. Hij maakte een antiworteldoek-nietjesmachine/
Bert Vandergeynst won de innovatieprijs. Hij maakte een antiworteldoek-nietjesmachine/ - Foto: CCBT

Innovatieprijs

Tijdens de middagpauze werd opnieuw de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt. Deze Innovatieprijs is een wedstrijd voor landbouwers die zelf machines bouwen of technische innovaties bedenken, en past binnen het Boer Bricoleurs-netwerk waarvan CCBT ook een initiatiefnemer is. De aanwezige bezoekers mochten stemmen op hun favoriete innovatie uit de 10 inzendingen. Limburgs gedeputeerde Inge Moors mocht uiteindelijk de prijzen uitreiken.

Het was Bert Vandergeynst zelf, van het gastbedrijf Aardevol, die met de eerste prijs ging lopen! Hij maakte een antiworteldoek-nietjesmachine, een handige tool om antiworteldoek vast te zetten in de grond én de pinnen op een gemakkelijke manier terug los te trekken. Biologisch akkerbouwer Thierry Beaucarne stal de show én de tweede plaats met een treffler-wiedeg, getrokken werd door een paard; de ‘Hippowiedeg’. En de derde plaats ging naar een eenvoudige maar heel handige hack van een kinderbuggy door Luc Goemaere. Deze ‘flexi-buggy’ wordt op de Grenshoeve gebruikt als oogstkar, maar ook om zittend en laag bij de grond te kunnen werken aan de tunnelteelten.

10 jaar CCBT

Aansluitend op de netwerkdag ging ’s avonds de feestelijke viering door van het 10-jarig bestaan van CCBT vzw. CCBT staat voor ‘Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt’. Deze vzw probeert boeren en onderzoekers zoveel mogelijk met elkaar te verbinden om innovatief en vraaggestuurd onderzoek te organiseren. Via een maandelijkse nieuwsbrief BIOpraktijk wordt op een praktijkgerichte manier gecommuniceerd over het onderzoek.

West-Vlaams gedeputeerde en tevens voorzitter van CCBT, Bart Naeyaert, verwelkomde de gasten met een terugblik op de voorbije 10 jaren. Vervolgens kreeg CCBT ook felicitaties van Vlaams Minister Jo Brouns: “We hebben in Vlaanderen alle troeven in handen om de meest duurzame voedselproductie ter wereld te realiseren; en daar is de bioteelt een heel belangrijk onderdeel van”, aldus de Minister.

CCBT

Lees ook in Akkerbouw

Project rond plantmateriaal wil arbeidstekorten in plantopkweeksector opvangen

Fruit De belangrijkste onderzoekscentra voor kleinfruit in de grensregio bundelen de krachten in dit Europese project om samen met de sector oplossingen uit te werken die de groeikansen versterken. Door in te zetten op systeeminnovaties in de opkweek van plantmateriaal moet het mogelijk zijn de arbeidstekorten te verminderen in zowel de opkweek van plantgoed als de eigenlijke teelt.
Meer artikelen bekijken