Startpagina Akkerbouw

Gemiddeld goede vlasgroei afgelopen jaar

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) geeft in zijn recente berichtgeving aan dat in het eerste kwartaal van 2022 het ondernemersvertrouwen sterk hersteld was. Echter vanaf april 2022 is er een negatieve trend in het ondernemersvertrouwen zowel in de textielindustrie algemeen, in de tapijtindustrie én in het technisch textiel.

Leestijd : 2 min

Oorzaken van de opgedreden negatieve trend zijn vooral economische onzekerheid (corona, oorlog Oekraïne, ..) en hoge kosten, materiaaltekorten en personeelsgebrek, alsook de negatieve trend in de bouwsector.

De constant stijgende interesse voor duurzame vlasvezel houdt aan, waarbij het aanbod nog steeds de stijgende vraag niet kan dekken. De verkoopprijzen bevestigen dit. Er is voor de logistieke zijde van de handel nog steeds een schaarste en gekoppelde hoge prijszetting van containers en van transportkosten in het algemeen.

Europese en Belgische vlasmarkt

Wat de Europse vlasmarkt voor lange vezel betreft zien we wel dat deze zich ook in het derde kwartaal van dit jaar in dezelfde lijn verderzet. Waarbij de productie vrij stabiel is, de verkoop daalt, de prijs blijft sterk stijgen en de stock daalt sterk.

De Europese vlasmarkt voor korte vezel ziet er nagenoeg hetzelfde uit. De productie stijgt sterk, de verkoop stijgt lichtjes, de prijs daalt en de stock stijgt sterk.

In België blijven de stocks gezwingelde lange vezel sterk dalen. Gezien over de ganse campagne 2021-2022 valt deze terug op 40% van het begin van deze campagne. De stock bestaat nagenoeg volledig uit deze van oogst 2021.

Gemiddeld goede vlasgroei in 2022

De vlasgroei in 2022 wordt globaal gezien als ‘gemiddeld goed’ beschouwd wat strovlas-opbrengst betreft. Er wordt bemerkt dat de kg-opbrengst lager ligt dan initieel ingeschat. Volgens de op vandaag uitgevoerde testen zou het zwingelrendement van deze groei vrij hoog liggen (en beter dan verwacht).

Rond 15 september was zo’n 90% van de Belgische en Nederlandse oogst binnengehaald. In Frankrijk zou dit percentage lager liggen. Het vlas heeft tijdens de rootperiode een hittegolf en zeer weinig (tot geen) regen gehad. Hierdoor is de algemene kleur bleek voor oogstjaar 2022.

ABV- TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken