Startpagina Akkerbouw

Wederzijds begrip nodig bij modder op de weg

Nu de herfst al enige tijd in het land is en het vaak regent, keert ook het fenomeen van de modder op de weg terug. “Wederzijds begrip van landbouwers en andere weggebruikers kan de meeste problemen voorkomen”, zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé

Leestijd : 3 min

De bewustmakingscampagne over de gevaren bij modder op de weg startte dit jaar uitzonderlijk laat. “Doorgaans lanceren we die op 1 september. Dit jaar zouden we dan moeten hebben waarschuwen voor zand en stofwolken, niet voor modder op de weg na het bewerken van de akkers”, stelt de gouverneur.

Op eigen risico

Koen De Schryvere uit de West-Vlaamse gemeente Koekelare kweekt varkens en ook groenten (spinazie, bonen, …) en mais. Hij geeft het goede voorbeeld. “Met mijn hoeve en akkers zit ik op het fietsknopen-netwerk. Daarom heb ik altijd een schop en een stevige borstel mee op de tractor om snel zelf te kunnen ingrijpen als het nodig is. Als ik inzake modder problemen verwacht, monteer ik de schepbak aan de tractor”, zegt de varkensboer.

Wie goed wil doen, wordt daar niet altijd voor bedankt. “Als ik zelf de modder van de weg haal, zet ik voor mijn eigen veiligheid de tractor op de weg, met de juiste signalisatie. Dan nog razen sommige ongeduldige automobilisten gevaarlijk dicht voorbij”, vertelt De Schryvere.

Weinig problemen

Koekelare is een landelijke gemeente met ruim 100 landbouwers, maar veel problemen met modder op de weg stellen er zich niet. “Soms telefoneren mensen al eens rechtstreeks naar de brandweer als een landbouwer de modder op de weg niet zelf opruimt. Dat is dan op kosten van de landbouwer. Als het telefoontje bij de gemeentediensten binnenkomt en het is meteen duidelijk wie verantwoordelijk is, lukt het doorgaans om alles op te lossen door de boer telefonisch nog eens op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Per jaar krijgen wij niet meer dan een paar meldingen over modder op de weg”, meldt burgemeester Patrick Lansens.

Minder straatverlichting

De bewustmakingscampagne over modder op de weg loopt in West-Vlaanderen al 20 jaar. “De situatie is in die 20 jaar veel verbeterd, maar we mogen de aandacht niet laten verslappen. Vooral nu in veel gemeenten de straatverlichting ‘s nachts langer of helemaal gedoofd wordt om energie te besparen.” Ook in Koekelare gaat de straatverlichting sinds kort 4 uren langer uit dan vroeger.

Van de 64 West-Vlaamse gemeenten hebben er 52 een lokaal meldpunt voor modder op de weg. Een aantal gemeenten werkt met affiches die waarschuwen voor modder op de weg. “Wij vragen dat gemeenten aanvullend verkeersborden ter beschikking stellen die waarschuwen voor modder. Dat kan via verkoop of uitleen.” Zo’n borden zijn interessant als er lang en met veel verplaatsbewegingen op dezelfde akker gewerkt wordt, of als er zoveel modder op de weg ligt dat de boer een loonwerker moet inschakelen.

1 dode per jaar

“Onze provincie wordt steeds populairder bij fietstoeristen. Daarbij reken ik op het gezond verstand van alle weggebruikers. Uit een analyse van de West-Vlaamse ongevallencijfers blijkt dat er elk jaar nog 1 dodelijk ongeval is waarbij een tractor is betrokken. Het kruisen van een fietser op een smalle weg is het meest risicovol. Dergelijke drama’s moeten we samen proberen vermijden”, besluit gouverneur De Caluwé.

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken