Startpagina Paarden

Zangersheide, SBS en BWP zorgen voor mooie podia

De open fokkerijwedstrijd van AHECS (Association Hennuyère des Eleveurs de Chevaux de Sport) begin september, zorgde voor een opwaardering van het woordje ‘open.’

Leestijd : 2 min

Inderdaad, ‘opener’ kon een fokkerijwedstrijd niet zijn. Met deelnemende paarden ingeschreven in tal van verschillende stamboeken en een paardenhartverwarmende aanwezigheid van heel veel Vlaamse fokkers, kan gastheer AHECS terecht spreken van een geslaagd evenement, traditiegetrouw georganiseerd op de Hippodroom van Wallonië in Mons-Ghlin.

Een goudstaaf als veulenkampioen

Lingot d’Or (SBS) (wat evenveel betekent als ‘goudstaaf’) de la Petite Hunelle, een ‘gouden’ zoon van de jonge hengst Greco Sitte (v. Button Sitte), werd overtuigend uitgeroepen tot Kampioen van Wallonië met 90 % van de punten. Zijn jeugdige vader Greco Sitte (geb. 2012) was trouwens bijzonder goed vertegenwoordigd bij de deelnemende veulens. Een ruime deelname – ze waren met 58 – gaf een mooie kijk op een veelbelovende jaargang springgericht gefokte veulens.

Eerste reservekampioen werd het Zangersheide merrieveulen Coquette de Flobecq Z (Connor x Cassini I) (86.9 %). De derde plaats van het podium als tweede reservekampioen van Wallonië, was voor het aansprekende hengstenveulen Lexus M-G C Leuze (SBS – Couleur Latour x Darco). De Top 10 van dit veulenskampioenschap was een kwalitatief onderonsje tussen Studbook Zangersheide en Studbook SBS.

Just Boy du Seigneur

Niet minder dan 74 deelnemers streden om de kampioenstitels bij de tweejarige vrijspringers. Een bont allegaartje springtalent met ruime deelnames van zowel BWP, Zangersheide als SBS. Boeiend afgewisseld met regelmatig een paard met KWPN, Holstein of SF-papier en fokkers die kwamen uit alle Belgische windstreken.

Het was Just Boy du Seigneur (SBS – v. Boyfriend du Seigneur) die zich met 82.90 % naar de gegeerde titel Kampioen van Wallonië 2- jarigen sprong. Charmani Z (v Chacco Rouge) werd eerste reserve, de merrie Janane d’Esquelmes (SBS – v. Kannan) mocht zich als tweede reservekampioene opstellen.

Indigo Sitte

Marius Claudius tekende voor het vaderschap van Indigo Sitte (SBS), de winnende hengst en Kampioen van Wallonië bij de driejarige vrijspringers met 82.9 %. Ivanoë du Houssoit (SBS – v. Hunters Scendro) sprong zich tot eerste reservekampioen en de BWP-merrie O-Mero (v. Richebourg) vervolledigde het podium als tweede reserve. Ook dit kampioenschap kon bogen op een ruime deelname met een vijftigtal starters.

PP

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken