Startpagina Akkerbouw

Gevolgen van hoge temperaturen ook merkbaar in groenteteelten

In een vorig artikel brachten we een overzicht van de actualiteit in graangewassen. Nu staan we stil bij de groenteteelt.

Leestijd : 3 min

Bij de aardappelen verloopt het rooiseizoen goed, buiten het feit dat de temperatuur waarbij de meeste aardappelen binnenkwamen, hoog was.

Hoge temperaturen

Er waren niet alleen de hoge rooitemperaturen, ook de nachten lieten niet altijd toe om deze warmtemassa te laten afkoelen. Nochtans is dit zeer noodzakelijk om met de nieuwe generatie kiemremmers succes te hebben.

De kieming start in deze omstandigheden snel en de eerste vergasbeurt dient dus reeds na een drie- tot viertal weken na het inschuren te gebeuren. Bintje kent de snelste kieming. Vergassen heeft het meeste effect indien de aardappelen droog en koel zijn. De kiemlust bij 12-13 °C valt niet te vergelijken met een partij die 9-10°C kent. Zo snel mogelijk inkoelen is dus het advies om de kosten niet te laten oplopen.

Verder is het duidelijk dat er zonder mancozebbehandelingen meer andere problemen optreden in deze teelt, zoals pythium, bacterieziekten, phoma… Mancozeb was een multisitefungicide zoals we er nu geen meer hebben in deze teelt. Alle andere fungiciden zijn meer specifiek op 1 ziekte gericht. Die brede werking kennen ze niet. Dit moet de komende jaren verder opgevolgd worden.

Bieten

Ook in de bietenteelt zitten de rooiingen op kruissnelheid. We zitten ondertussen al aan week 7. De opbrengsten in kleigronden vallen zeer goed mee, zeker wat betreft suikerpercentage. Op leem en lichtere zandgronden zien we enorme verschillen in opbrengsten. Volgens loonwerkers die reeds 30 jaar bieten rooien, waren deze verschillen nog nooit zo groot.

De prijsonderhandelingen blijven aanslepen. Vele telers wachten hogere prijzen af om met deze teelt verder te gaan.

Bloemkool

De warme dagen en nachten die we kenden in oktober waren in deze teelt zeer welkom, aangezien deze enorme groeiachterstand had door de droogte. Nu zien we toch vele percelen waar de koolgroei goed op gang komt, maar er zijn zeker nog percelen die een heel stuk achterblijven en waar er nu nog weinig of geen koolvorming te zien is.

Knolselder

De knolselderteelt verdient nu nog een septoriabehandeling, zodat gezonde loofgroei nog een tijdje kan doorgaan. Zo hebben we maximale groei en is deze teelt beter beschermd tegen eventuele vroege vorst.

Wortelen

De eerste rooiingen van schijfwortelen geven matige opbrengsten. Ook deze teelt staat enorm onder druk. Het financieel rendement ligt laag. De onkruidbestrijding wordt moeilijker en moeilijker.

Mechanische onkruidbestrijding kan, maar is afhankelijk van weersomstandigheden. Vele telers die deze reeds toepasten, zijn ontgoocheld. Men zal dus eerder denken aan stoppen met deze teelt in plaats van te denken dat mechanische onkruidbestrijding de toekomst van deze teelt kan zijn.

Witloofwortelen

In de witloofwortelteelt wacht men op afrijping in het loof om deze te rooien, zodat er gezonde kropvorming in de forcerie kan optreden. Geduldig blijven is hier de boodschap. Die afrijping komt er zeker. Door de lange droogte en omdat er pas vanaf september regen viel, kwam dan nog een groot deel stikstof vrij die eerst verwerkt moet worden.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken