Startpagina Edito

Van in de puree naar de nieuwe patatten?

Eind deze maand gaat Interpom door in Kortijk, een vakbeurs voor aardappel- en groentetelers. Laat nu net die groep begin deze maand spreekwoordelijk in de puree te hebben gezeten toen het

voorstel voor een nieuwe mestactieplan lekte.

Leestijd : 2 min

Nadat het PAS-verhaal of het stikstofdossier de toekomst donker kleurde voornamelijk voor veehouders, lijkt met de voorstellen voor MAP 7 ook de toekomst somber voor akkerbouwers. Het voorstel is er echter zo ver over, dat iedere relevantie zoek is en er iets anders moet uitgewerkt worden.

Dat hadden landbouwers snel begrepen en richtten enkele spontane protestacties op. We verwijzen hiervoor naar initiatieven waarbij houten doodskruisen werden gepland aan de regionale kantoren van de Mestbank of het uitdelen van de laatste Vlaamse frietjes in Lubbeek aan Zuhal Demir en Theo Francken.

De landbouwers zien hun toekomst misschien somber in. Maar ons is iets veel belangrijkers opgevallen op deze korte tijd: de strijdvaardigheid en veerkracht die in de sector zit. Voornoemde acties zijn opgezet op zeer korte tijd, zonder coördinatie van landbouworganisaties. Dit bewijst wat individuele boeren kunnen bereiken als ze zich verenigen en achter een gemeenschappelijk doel scharen. Hun acties gebeurden zelfs zonder baldadigheden, zonder agressie, sereen, onderbouwd en vol enthousiasme.

De vruchten van dit alles zagen we snel. Op vraag van minister Demir gaat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de komende weken via een nieuw overlegmodel bouwen aan een nieuw en zevende mestactieplan. De waanzin van het ‘gelekt’ voorstel heeft niemand onberoerd gelaten. Ditmaal werd niet enkel de landbouwers getroffen. Ook de verwerkende industrie voelt de bui hangen en denkt aan hun omzet en tewerkstelling. Niet onbelangrijk is de tegenkanting die minister Demir mocht ervaren uit eigen ‘kamp’. Een delegatie van West-Vlaamse N-VA-arrondissementen trok naar haar kabinet om de belangen van de landbouwer te verdedigen. Gelukkig zijn er nog (politici) die het belang van lokale voedselproductie en -verwerking, maar ook -zekerheid, tewerkstelling en lokale economie weten te waarderen. Werken deze West-Vlaamse N-VA’ers als het paard van Troje of niet, wie zal het zeggen. Ons lijkt het duidelijk dat de akkerbouwers met een nieuw MAP-voorstel, spreekwoordelijk van in de puree naar nieuwe patatten gaan. Al is de kwaliteit van de nieuwe oogst nog niet gekend.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Gierst een jaar in de kijker

Edito De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties riep 2023 uit tot het ‘Internationaal Jaar van de Gierst’ (IYM 2023). Deze familie van graansoorten staat dus het hele jaar in de internationale schijnwerpers. Gierst – bij ons wat onbekend en dus onbemind – is heel belangrijk voor de voedselvoorziening in het Zuiden. Kunnen wij een graantje meepikken?
Meer artikelen bekijken