Startpagina Interpom 2022

Interpom 2022 kiest ‘gezonde groei’ als thema

Interpom wordt eind november opnieuw dé internationale ontmoetingsplaats voor alle aardappelprofessionals. Niet minder dan 315 exposanten uit 15 landen zullen op 27, 28 en 29 november aanwezig zijn in Kortrijk Xpo met een gespecialiseerd aanbod aan producten, machines, diensten, digitale technologieën en innovatieve oplossingen voor de volledige aardappelketen.

Leestijd : 3 min

I nterpom 2022 neemt het volledige complex in van Kortrijk Xpo en alle standen in de 7 beurshallen zijn verhuurd. De honger in de sector om elkaar opnieuw te ontmoeten en om het komende seizoen voor te bereiden is duidelijk groot. De helft van de exposanten komt uit het buitenland en alle toonaangevende merken zijn aanwezig. Er wordt ook opnieuw een sterke groei verwacht in aantal bezoekers ten opzichte van de (uitzonderlijk uitgestelde) 20ste editie in 2021.

Samenwerking om verder gezond te groeien

Met het beursthema ‘Towards a healthy growth’ wil de organisatie de nadruk leggen op de verantwoordelijkheid van iedere schakel in de keten om samen te werken aan een duurzame, verantwoorde en bijgevolg gezonde groei. ‘Gezond groeien’ gaat over onze manier van telen, over landgebruik, over groei op een sociaal verantwoordelijke manier, maar ook over duurzame transport en verwerking, over autonoom energiegebruik en verantwoord waterbeleid. Voeg daar nog het supergezonde karakter van de aardappel als voedingsbom aan toe en het plaatje is compleet.

Christophe Vermeulen, CEO Belgapom: “Elk jaar is uitdagend in de aardappelwereld, maar dit jaar bakken we het toch echt wel bruin. Het extreem droge seizoen zorgde voor een significant lagere opbrengst. Gelukkig hadden we een goede maand september en zijn de rooiomstandigheden excellent, maar het zijn de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die ons het meeste hoofdbrekens bezorgen. De gemiddelde kosten op bedrijfsniveau stegen met 80%, met uitschieters voor energie tot 300%. Dat is nooit gezien. Een personeelskost die in 1 keer stijgt met 10% is evenmin in 40 jaar voorgekomen. Nu graan blijkbaar het nieuwe goud is, lijkt het me niet onverstandig om op Interpom goed in de verf te zetten dat aardappelen al heel lang ons ‘oude’ goud zijn en dat willen we graag zo houden. Als er één les is die we moeten leren uit de opeenvolging van crisissen, is het dat we meer dan ooit een geïntegreerde aanpak en visie nodig hebben op de toekomst van de aardappelteelt in ons land. We moeten samen gezond verder kunnen groeien en daarover moet het gaan aan elke stand op Interpom.”

Uitdagingen stimuleren innovaties

Innovaties zijn onontbeerlijk om een gezonde, duurzame groei te realiseren en om het hoofd te bieden aan de huidige uitdagingen, zoals onder meer klimaat, waterschaarste, tekort aan meststoffen, personeelstekorten en verhoogde kosten voor grondstoffen en energie. Samen met een onafhankelijke expertengroep selecteerde Interpom een aantal must see innovaties van exposanten die niet alleen een meerwaarde betekenen voor de gebruiker, maar waar bovendien ook de volledige aardappelketen beter van wordt. Deze innovaties zullen op de beurs uitgelicht worden via een parcours – de Innovation Tour – alsook via digitale kanalen (zie ook verder in dit dossier).

Reserveer je ticket online

Je kan online reserveren op www.Interpom.be. Vakbezoekers dienen zich vooraf online te registreren op de website van de beurs om hun toegangsticket te kopen. Ook de houders van een gratis uitnodigingskaart of een reductie promocode dienen zich vooraf te registreren via de code vermeld op de uitnodiging. Pas na registratie (en betaling indien van toepassing) ontvangt de bezoeker zijn toegangsbadge.

In het hart van de aardappelmarkt

De locatie van de beurs, Kortrijk, bevindt zich in het hart van een dynamische, sterke én groeiende aardappelmarkt. Interpom is dan ook dé plaats bij uitstek om contacten te leggen of te versterken met collega’s en leveranciers uit binnen- en buitenland en de plaats bij uitstek waar waardevolle informatie wordt uitgewisseld.

Lees ook in Interpom 2022

Zowel droogte als bemesting zijn serieuze beproevingen in de aardappelteelt

Interpom 2022 Elk jaar is anders, ook in de aardappelteelt. Te natte jaren, zoals 2021, zijn een uitdaging. Een droog jaar, zoals 2022, is dat echter ook. We kenden zowel droogte als plaatselijk echte neerslagbommetjes. De gevolgen voor de bewaring zijn nu al zichtbaar, omdat er geen maleïnehydrazide toegepast kon worden en omdat de buitentemperaturen nog vrij hoog zijn. “Mechanische koeling valt te overwegen”, weet Ilse Eeckhout, coördinator van het PCA, te vertellen.
Meer artikelen bekijken