Startpagina Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.

Leestijd : 1 min

De uitbraak van het virus werd vastgesteld bij 5.500 fazanten in 2 volières van 2,5 ha. Een gespecialiseerd bedrijf heeft intussen al 600 dieren geruimd. De jacht in de omgeving is voor 4 weken opgeschort.

Pairi Daiza

Eerder deze maand was er reeds een vogelgriepbesmetting in het dierenpark Pairi Daiza, ook in Henegouwen, in Brugelette. Die werd ontdekt na een plotse sterfte bij de pelikanen in het park. Er waren toen geen symptomen bij andere vogelsoorten.

Omdat het in Pairi Daiza gaat om beschermde en bedreigde vogels voorziet de Europese wetgeving dat de dieren niet moeten worden geruimd. Wel werden maatregelen genomen om de andere vogelsoorten in en rond het park te beschermen. Zo werden alle vogels geïsoleerd in gebouwen en volières en de plaatsen met vogels waren niet langer toegankelijk voor bezoekers. De overige delen van het park bleven open.

Berlijn

De zoo van Berlijn nam zopas ingrijpender maatregelen. De zoo is helemaal gesloten nadat daar op 18 november een geval van vogelgriep werd vastgesteld. Alle bezoekers werden in de loop van die dag naar buiten geleid.

FAVV/Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken