Startpagina Actueel

Nieuwe voedingsdriehoek: Meer patatjes, minder vlees

Na twintig jaar stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven (het vroegere Vigez) een nieuwe voedingsdriehoek voor. Die is op het eerste zicht even schrikken. De driehoek staat op zijn kop en stapt af van de traditionele categoriën. Aanbevolen porties vind je er niet meer, alleen de indicaties meer en minder. Vlees verliest terrein, al benadrukt Vigez de waarde van kwaliteitsvol en lokaal.

Wie kent niet de actieve voedingsdriehoek? De vertrouwde piramide, met de zondige restgroep helemaal bovenaan, dateert van 1997. De lagen eronder hebben herkenbare namen, en bij alle producten staat de aanbevolen consumptie per dag. Die hoeveelheden gaan van groot (onderaan) naar klein (bovenaan). Onderaan wordt de oude driehoek ten slotte afgesloten door verschillende dranken en beweging.

Niet zo bij de nieuwe. Het eerste...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

UGent-emeritus Norbert Fraeyman: “Een alternatief voor glyfosaat dringt zich op”

Akkerbouw Sinds 2015 is Norbert Fraeyman emeritus hoogleraar in de farmacologie bij UGent. Hij is ook al sinds de jaren 1980 lid van de Hoge Gezondheidsraad. Onlangs verscheen zijn Engelstalige boek ‘Glyphosate, 2023-2033’. Daarin stelt hij dat de actieve stof glyfosaat – bekend door het middel Roundup – zwak kankerverwekkend is. “Mede door de toenemende resistentie zal het gebruik van dit beste herbicide aller tijden op termijn moeten worden herzien.”
Meer artikelen bekijken