Startpagina Pluimvee

Studenten creëren kippenhok tegen bloedluis

Tom Vandevyvere, Laura Loncke, Steven Schram, Kimberly Terryn, Kithana Valcke en Océane Mestdagh, 6 studenten van Hogeschool VIVES in Roeselare ontwikkelden Villa Gallus, een hok dat kippen meer comfort moet bieden door ongewenste organismen buiten te houden.

Leestijd : 2 min

Bloedluizen zijn eigenlijk geen luizen maar mijten. Ze hebben 8 poten. Ze verschuilen zich overdag in kieren en op donkere plaatsen en zijn amper te zien. ‘s Nachts kruipen ze uit de naden en kieren van het kippenhok en voeden ze zich met het bloed van de kippen.

Vervelend voor kippen

Jeuk, stress, en een slechte nachtrust zijn vaak voorkomende problemen door deze mijten. Ook de eileg komt hierdoor in het gedrang. De weerstand gaat erop achteruit, waardoor de kip vatbaarder wordt voor infecties. Bij ernstige besmetting kan er bloedarmoede ontstaan en dit kan zelfs leiden tot sterfte. Uit bevraging bleek dat 2/3 van de hobbyhouders ooit last heeft van deze mijten.

Het hok

De kippenhokken van de 6 studenten worden gecoat en gedicht met vloeibare rubber waardoor de kieren weggewerkt zijn. Daardoor vinden de bloedluizen geen schuilplaats meer, wat een directe invloed heeft op het welzijn en de veiligheid van de kippen.

“Door deze techniek toe te passen heeft het hok nog steeds een mooi houten uitzicht. Ook is het hierdoor gemakkelijker schoon te maken”, stelt Laura.

Kippenhok aankopen

Het kippenhok is klaar voor verkoop en kan gekocht worden via Vlajo Market. De kostprijs voor een hok bedraagt 375 euro. De afmetingen zijn 57 x 107 x 65 cm. Afleveren in West-Vlaanderen is mogelijk tegen een vergoeding. Afhalen op de campus kan ook. Meer info vind je op deze site.

Dag van de Wetenschap

Villa Gallus is te bewonderen op de Dag van de Wetenschap op 27 november tussen 14 en 17 uur in Hogeschool VIVES Roeselare. Tom

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken