Startpagina Akkerbouw

Organisaties roepen kabinet-Demir op om open ruimte te bewaren voor water

De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) heeft een ‘call to action’ voorgesteld aan het kabinet van minister Zuhal Demir (N-VA) om open ruimte te behouden voor water.

Leestijd : 2 min

De organisatie VRP wil Vlaanderen zo beter beschermen tegen overstromingen. De oproep gebeurde op de Werelddag van de Stedenbouw in Kortrijk, die dit jaar in het teken staat van ‘Ruimte voor Water’.

In Kortrijk verzamelden donderdag 24 november, 350 stedenbouwkundigen, ontwerpers, planners, milieu- en klimaatambtenaren en politici voor de Werelddag van de Stedenbouw. Naar aanleiding van de droogte van de afgelopen jaren en de overstromingen van 2021 staat die dag dit jaar in het teken van ‘Ruimte voor Water’.

Sigmaplan

VRP heeft samen met 20 milieu- en natuurorganisaties, en stedenbouw- en architectenbureaus, een ‘call to action’ voorgesteld voor het bewaren van open ruimte voor water. Samen dringen de organisaties aan op een Sigmaplan, het plan dat het risico op overstroming van de Schelde verkleint, voor heel Vlaanderen.

“We hameren erop dat er meer open ruimte nodig is voor water, zodat we het gecontroleerd plaats kunnen geven. Doen we dat niet, dan zoekt het water die ruimte zelf op, in bewoond gebied.” Het is volgens de organisaties hoog tijd voor dat plan. “De klimaatverandering is op ramkoers, waardoor de zeespiegel exponentieel stijgt. Dat, gepaard met een toename van stormachtig weer, vergroot de kans op overstromingen. Met het voorzien van veel meer ruimte voor water kunnen die worden voorkomen”, klinkt het.

Veilige wateropvang

“De open ruimte die nodig is voor veilige wateropvang moet door de Vlaamse overheid dringend worden herbestemd naar een zachte bestemming zoals bos, landbouw, natuur, reservaat of overig groen. Daarvoor is een structureel plan nodig op Vlaams niveau, dat concreet in de stroomgebieden rond de Maas, Schelde, IJzer en Brugse polders samen met verschillende actoren uitgewerkt wordt. Het is dringend tijd om Sigma 3 op te starten”, zo pleit de VRP samen met de andere ondertekenaars.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken