Startpagina Pluimvee

Nieuwe vogelgriepbesmettingen in Lennik en Luik

Het FAVV meldt dat er deze week nieuwe besmettingen met het hoogpathogene H5N1 virus werden vastgesteld bij een hobbyhouder in Lennik (Vlaams-Brabant) en een roofvogelhouder in Lontzen (Luik).

Leestijd : 1 min

In beide gevallen worden de maatregelen beperkt tot de besmette site en worden er geen beperkingszones afgebakend, noch bijkomende maatregelen getroffen in de omgeving van de betrokken sites. Daarnaast staat de opheffing van de bewakingszone in Hoogstraten gepland.

Hoge omgevingsdruk

Bij beide hobbyhouders zijn directe of indirecte contacten met besmette wilde vogels de oorzaak van de besmetting. Bij die wilde vogels blijven de besmettingen trouwens onrustwekkend hoog: alleen de afgelopen 2 weken al werden 17 nieuwe besmettingen met het H5N1 virus vastgesteld, verspreid over heel België. Dat maakt dat de omgevingsdruk zeer hoog is en het risico op insleep verre van geweken is.

Verdere aanpassing van de zones

De eindscreening in de zone Hoogstraten is met gunstig resultaat afgerond. Daarom kan de bewakingszone Hoogstraten in de nacht van zondag 27 op maandag 28 november worden opgeheven. Enkel de landelijke maatregelen zijn daar dan nog van kracht.

In de zone Turnhout zal de eindscreening worden georganiseerd in de week van 5 december.

Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts. Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE (lokale controle eenheden) verwittigen in geval van verdenking.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep: nieuwe besmetting in Turnhout

Pluimvee Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Turnhout (provincie Antwerpen). Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.
Meer artikelen bekijken