Startpagina Akkerbouw

Landbouworganisaties vragen aandacht voor landbouw- en voedingssector met boterhamactie

Naar aanleiding van de Vlaamse Voedseltop hebben dinsdag 29 november meer dan 20 organisaties een boterhamactie gehouden op verschillende locaties in Roeselare.

Leestijd : 2 min

Landbouworganisaties, partners uit de voedingsketen en landbouwers wilden de Vlaamse land- en tuinbouw en de hele voedingssector in de schijnwerpers zetten met de actie #boerenbroodnodig. Ze vragen ook rechtszekerheid voor hun bedrijven en een eerlijke prijs voor lokale producten om ook voor de volgende generaties in voedsel te kunnen voorzien.

Actie

In totaal werden tijdens de actie 3.000 boterhammen uitgedeeld aan 2 lokale scholen, op de dinsdagmarkt en aan de ingang van de oude Rodenbach-brouwerij waar de Voedseltop plaatsvond. Ook minister van Landbouw Jo Brouns, die op de Vlaamse Voedseltop de Vlaamse Voedselstrategie voorstelde, kreeg een boterham aangeboden.

“Met de actie #boerenbroodnodig willen we de Vlaming oproepen om een foto van zijn belegde boterham te delen op sociale media met de hashtag #boerenbroodnodig en zo zijn steun voor de hele agrovoedingssector bekend te maken. Want zonder boeren blijft je brooddoos leeg”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Uitdagingen

De actievoerders benadrukken dat voldoende en duurzaam voedsel produceren vandaag een van de grootste uitdagingen is. “Hoe voeden we onze steeds groeiende bevolking met een steeds kleinere groep boeren zonder dat we de grondstoffen op onze planeet uitputten? Gelukkig zijn we in Vlaanderen een koploper wat betreft duurzame voeding. Nergens ter wereld wordt aan zulke hoge normen geproduceerd, met respect voor mensen, dieren en de planeet”, klinkt het.

De organisaties willen naar eigen zeggen ook de volgende generaties kunnen blijven voeden. “Daarbij zijn rechtszekerheid voor onze bedrijven en een eerlijke prijs voor een lokaal product essentieel. Voor voedselzekerheid moeten we allemaal investeren in productieve, duurzame landbouw- en voedingsketens, en in jonge boeren.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

De limieten van de aardappelteelt afgetast in 2023

Aardappelen Terugkijkend op het aardappelteeltseizoen van 2023 stelde Ilse Eeckhout, coördinator van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), dat vorig jaar op meerdere vlakken de limieten van de teelt zijn afgetast.
Meer artikelen bekijken