Startpagina Actueel

Landbouwers plannen nieuwe protestactie tegen MAP

Jonge landbouwers uit de Westhoek plannen een nieuw protest, nadat ze enkele weken geleden boerenbegraafplaatsen aanlegden langs invalswegen bij Iper Poperinge en Heuvelland. De actie gebeurt vooral via Facebook, met beelden van landbouwgezinnen die de camera de rug toekeren en kijken naar een kruisteken.

Leestijd : 1 min

Op het één minuut durende filmpje is te zien hoe meerdere landbouwersgezinnen zich keren naar een kruisteken, geplaatst op hun erf. De landbouwers zijn dus onherkenbaar en wensen die anonimiteit ook.

De belangrijkste boodschap in het filmpje is in het begin gegeven. Met de slogans “Met hart en ziel voor onze stiel!” en “Wij keren dit Vlaamse landbouwbeleid de rug toe!” is de toon alvast gezet. Met het nieuwe mestactieplan wordt een toekomst voor de boeren onmogelijk gemaakt. Boeren willen rechtszekerheid. Het filmpje eindigt dan ook met “Zonder boeren in dit land geen boodschappen in de mand”

Het is een actie van enkele jonge landbouwers uit Vlaanderen, die zichzelf Boerenhart Vlaanderen noemen. In eerdere acties legden ze boerenkerkhoven aan. De jonge landbouwers gaan nu richting sociale media, en richtten een Facebook-groep op met enkel de info “voor iedereen met een hart voor de plaatselijke boeren.” Volgens hen is het zeker niet de laatste actie.

Bekijk hier hun Facebook-pagina en filmpje.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken