Startpagina Akkerbouw

Eerste Vlaamse soja geoogst

Deze namiddag, donderdag 21 september, werd de eerste Vlaamse soja voor humane consumptie geoogst in het Vlaamse Zemst-Laar. De teelt is het resultaat van 4 jaar grootscheeps onderzoek naar de mogelijkheden van sojateelt in ons klimaat en werd mogelijk gemaakt door een succesvolle samenwerking tussen Alpro, Aveve, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo), het Departement Landbouw en Visserij, en enkele pionierende Vlaamse landbouwers.

Leestijd : 2 min

De teelt van soja (subtropische plant) is traditioneel gesitueerd in landen als Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Met de Vlaamse soja zorgt onze lokale landbouw voor een primeur.

Eerste commerciële leveringen

De partners in dit innovatieproject waren reeds opgetogen over de succesvolle proefvelden in Vlaanderen. Dat succes werd vandaag bevestigd met de eerste commerciële oogst van Vlaamse soja op het veld van landbouwer Jimmy De Prins uit Zemst-Laar. Ook onder meer landbouwers Eric en Joris Nijs uit Binkom en de Quina hoeve in Tielt-Winge behoren tot de pioniers die in Vlaanderen van start zijn gegaan met de professionele sojateelt. In 2017 werd er in totaal 25 ha soja ingezaaid.

“Nu de eerste Vlaamse soja met succes werd geoogst, is het onze bedoeling om in 2018 verder op te schalen. Als rotatiegewas biedt soja heel wat mogelijkheden in het teeltplan van de lokale landbouwer. Er is dus zeker marge en appetijt voor groei”, zegt Dieter Peeters, Sales Manager Aveve Land- en Tuinbouw.

“Alpro is opgetogen over de eerste commerciële oogst van Vlaamse sojabonen” zegt Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager bij Alpro. “Deze zal binnenkort in onze fabriek in Wevelgem verwerkt worden tot plantaardige voeding. Meer dan de helft van onze soja komt vandaag al uit Europa. Vlaamse sojateelt is een cruciale stap naar meer samenwerking met Vlaamse landbouwers, een nog kleinere ecologische voetafdruk en past bij onze strategische keuze voor niet genetisch gemodificeerde sojabonen.”

Sojateelt in Zemst

De peulen die vandaag werden geoogst, werden op 7 mei ingezaaid op zandleembodem.

Voor het zaaien werden de zaden geïnoculeerd met Rhizobium-bacteriën. Deze stikstoffixerende bodembacteriën ontwikkelen wortelknobbeltjes op de wortels van de sojaplant, waardoor de sojaplant 70% van zijn stikstof kan binden uit de lucht. Dit proces maakt stikstofbemesting overbodig.

Na een intensieve teeltbegeleiding door Groep Avve, met onder andere een onkruidbestrijding na het zaaien en wildafweer in de eerste dagen na opkomst, maar ook opvolging door middel van digital farming doorheen de hele teeltcyclus, verschenen in juni de eerste bloempjes aan de sojaplanten. Op het perceel werden vervolgens heel veel nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen aangetroffen. Vanaf juli begon de peulvorming, met 2 tot 3 bonen per peul.

Aveve ontvangt nu de geoogste sojabonen in silo’s, zorgt voor opschoning, stockage en transport naar voedingsfabrieken. Daarna zullen ze worden verwerkt tot sojadrinks, -yoghurt, -desserts en -burgers door Alpro, dat ijvert naar een lokale, kortere en geïntegreerde keten voor soja.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken