Startpagina Granen

Erdogan wil met Poetin en Zelenski over graancorridor spreken

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil het komende zondag 11 december tijdens gesprekken met zijn Russische en Oekraïense ambtgenoten Vladimir Poetin en Volodimir Zelenski hebben over de graandeal.

Leestijd : 1 min

Het doel van het geplande overleg is om de corridor te versterken in de Zwarte Zee die dankzij de graandeal tot stand is gekomen.

De graandeal kwam er na lange onderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. Sinds 1 augustus konden dankzij de deal meer dan 13 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd worden, een verlichting van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

De inspecties van de uitvoer verlopen echter langzaam. Momenteel wachten 84 schepen op inspectie voor de kust van Istanboel. Sommigen zouden al meer dan een maand wachten om te kunnen aanmeren.

Volgens Turkse media wil Erdogan met Poetin ook over Syrië praten. Er is al overleg op hoog niveau tussen Rusland en Turkije gaande. Daarvoor zijn de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal en zijn Russische evenknie Sergej Verasjinin met elkaar in Istanboel in gesprek.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken