Startpagina Voor ons gezin

Ovenschotel met rundergehakt en witloof

Hoofdgerecht voor vier personen. Wat een zegen in de keuken is de oven toch. Vertrouw je gerecht een tijdje toe aan deze wonderlijke machine, doe intussen wat anders, en oogst - op het juiste moment - een aromatisch maal, met een licht knapperige buitenkant en een hart dat nog heerlijk sappig is.

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

 -400 g mager rundergehakt (of filet américain)

 -8 stronken witloof, in reepjes gesneden

 -1 grote zoete ui, fijngesnipperd

 -1 ei

 -3 takjes peterselie, fijngesneden

 -4 takjes tijm, geritst

 -3 eetlepels olijfolie

 -1 teentje knoflook, fijngesnipperd

 -1 kg bloemig kokende aardappelen

 -1 dl magere of halfvolle melk

 -paneermeel of geraspte (light)kaas

 -peper van de molen

 -cayennepeper

 -vers geraspte nootmuskaat

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in een ruime pan water. Giet ze af. Warm de melk op in een pannetje met wat vers geraspte nootmuskaat en peper van de molen. Pureer de aardappelen in een roerzeef of met een pureestamper. Meng er de warme melk onder en roer tot een smeuïge puree.

Meng de uisnippers samen met het ei onder het rundergehakt. Bak het witloof aan in een pan met wat olijfolie. Voeg het rundergehakt toe. Maak het al bakkende los met een vork. Voeg de tijm, de knoflook en de peterselie toe en breng op smaak met wat peper van de molen en eventueel een snuifje cayennepeper.

Verdeel alles over een ovenschaal en strijk de puree uit over het vlees. Bestrooi met paneermeel of geraspte kaas en zet de ovenschotel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot het een mooi kleurtje krijgt. Serveer ten slotte met een frisse salade.

Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op www.lekkervanbijons.be.

Invalid Scald ID.

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken